Peticija: "Ti bolni otroci so kaznovani, ko dopolnijo osem let"

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
"Gre za očitno in kaznivo diskriminacijo na podlagi premoženjskega stanja in starosti, zaradi česar imajo diskriminirane osebe po istem zakonu pravico tudi do pravnega varstva," piše v peticiji...
Oglej si celoten članek

"Dragi vsi - 4585 podpisov ima peticija v tem trenutku, hvala vsem, ne dvomimo, da bomo dosegli in presegli cilj 5000 podpisov," so na Facebook strani zapisali pri Društvu Sladkorčki, kjer pomagajo otrokom, mladostnikom in mladim odraslim s sladkorno boleznijo.

Peticijo so člani društva naslovili Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, na Ministrstvo za zdravstvo, na predsednika vlade ter na predsednika republike, podpise pa bodo predali tudi v državni zbor.

xxx

V peticiji zahtevajo, da se vsem ljudem s sladkorno boleznijo tipa 1 omogoči tehnološko najnaprednejše pripomočke za nadzorovanje te bolezni. 

"Najnovejši medicinski pripomočki so sedaj starostno omejeni. Tako otrok do 7.leta starosti prejme 40 senzorjev za neprekinjeno merjenje glukoze / leto (en senzor je za 7 dni), za preostalih 12 tednov mu senzorji ne pripadajo in starši moramo sami kupovati senzorje - cena enega senzorja za 7 dni znaša 50 evrov," je pojasnila mati bolnika, ki se kupaj s starši in bolniki, da bi najnovejši medicinski pripomočki dostopni vsem. 

Očitna in kazniva diskriminacija

"Zakaj so otroci, ko dopolnijo  8 let, kaznovani z odvzemom brezplačnih pomagal? Gre za očitno in kaznivo diskriminacijo na podlagi premoženjskega stanja in starosti, zaradi česar imajo diskriminirane osebe po istem zakonu pravico tudi do pravnega varstva."

Zahtevajo, da se vsem ljudem s sladkorno boleznijo tipa 1 omogoči tehnološko najnaprednejše pripomočke za nadzorovanje bolezni; senzorje za neprekinjeno vsakodnevno merjenje glukoze v medceličnini v zadostni količini, t. j. za 365 dni na leto, da se lahko nemoteno uporabljajo brez prekinitve najsodobnejše črpalke za apliciranje inzulina brez doplačil in vsa dodatna pomagala, ki sodijo k uporabi senzorjev in črpalk in ki imajo v Evropi in svetu že ustrezen CE certifikat.

"Pričakujemo, da se pri tem izključno upoštevajo strokovne odločitve zdravnikov, ki so edini usposobljeni, da se odločijo za najustreznejše zdravljenje svojih bolnikov," so zapisali pri društvu. 

Dodajajo, da so na zavodu za zavarovanje avgusta letos že zavrnili pobudo diabetologov za financiranje potrebnega števila senzorjev za nemoteno delovanje inzulinskih črpalk. Odgovorne na zavodu zato opozarjajo, da je treba upoštevati 2. člen Zakona o zdravstvenem varstvu in zavarovanju, ki pravi: “Vsakdo ima pravico do najvišje možne stopnje zdravja in dolžnost skrbeti za svoje zdravje. Nihče ne sme ogrožati zdravja drugih.” 

“Podpisniki ta zakon razumemo tako, da imajo tudi ljudje s sladkorno boleznijo tipa 1 pravico in dolžnost zahtevati vse najsodobnejše tehnološke pripomočke, s katerimi se doseže boljša urejenost sladkorne bolezni in posledično zmanjša veliko finančno breme, ki ga zdaj Zavod za zdravstveno zavarovanje namenja kritju posledic slabo urejene sladkorne bolezni (slepota, odpoved ledvic in dializa, invalidnost zaradi nevropatije, izostanki iz šole in z dela zaradi hipoglikemij… ),” piše na družbenem omrežju Facebook.

Takšno doplačevanje ogroža zdravje

Zavračanje financiranja teh pripomočkov z argumentacijo, da je pacient vzel nadstandarden pripomoček in bo zatem doplačeval storitve ves čas, sploh v poziciji, ko najsodobnejšim pripomočkom ni priznana cena, ki jo dosegajo drugje v EU, razumejo tudi kot ogrožanje zdravja teh pacientov, kar "posledično lahko to pomeni tudi subjektivno in objektivno kazensko odgovornost."

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.