Petrovec: "Nekateri so izrazili strah zaradi bolečega postopka"

Strokovnjaka spregovorila o nacionalni raziskavi, ki se je začela v ponedeljek. "Vzrok za strah so tudi video posnetki, na določenih spletnih straneh, ki v glavnem ne pokažejo pravilnega postopka odvzema vzorca. Ponavljam, ljudje nam povedo, da postopek ni boleč," je dejal Miroslav Petrovec, predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo
Oglej si celoten članek

V torek so v Sloveniji opravili 1459 testov in potrdili devet okužb z novim koronavirusom, skupaj je potrjenih 1353 okužb, umrla sta še dva bolnika s covidom-19, skupaj 79. Skupno število hospitaliziranih se že teden dni zmanjšuje in je 82, 24 bolnikov je na intenzivni terapiji, v domačo oskrbo so jih odpustili osem.

Slovenija Novi podatki: Umrli še dve osebi

V te dnevne podatke NIJZ-ja niso vključeni podatki iz nacionalne raziskave, ki se je začela v ponedeljek in na osnovi katere bo vlada odločala o sproščanju ukrepov po prvomajskih praznikih, je na dopoldanski novinarski konferenci pojasnil član svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Miroslav Petrovec.  

Samo včeraj so člani desetih ekip na terenu vzeli 200 vzorcev. Obravnavnavali so jih čez noč in pri nobenem od testirancev, ki so bili povabljeni v raziskavo, do sedaj niso našli okužbe.

Počakati bo treba deset dni

Po Petrovčevih besedah so rezultat glede na število vzorcev in na trenutno ugodno situacijo pri nas, pričakovani. Sicer bo na natančnejše rezultate treba počakati deset dni. "Poudariti je treba, da bo treba na končne rezultate, ki bodo povedali nekoliko več, počakati približno deset dni od začetka študije, kajti drugi del raziskave, ki poteka na krvnih vzorcih, bo izveden nekoliko z zamikom. Se pravi, da, ko bo končano vzorčenje, bomo potrebovali dva do tri dni, da se naredi tudi drugi del. Takrat bodo vsi preiskovanci dobili skupno poročilo o njihovem zdravstvenem stanju. Če bomo kogar koli odkrili, ki bi bil pozitiven, bo takoj obveščen, obveščen pa bo tudi področni epidemolog, ki bo odredil ustrezne ukrepe." 

S študijo so začeli začeli v ponedeljek na minimalnem vzorcu. Odvzem vzorcev se je začel v Ljubljani, logično iz logističnih razlogov. V torek in sredo se nadaljujejo z ekipami po celi Sloveniji. "Izkušnje prvih dni so zelo pozitivne, zato gre najprej moja zahvala vsem, ki so vabilo sprejeli in so prijazno sprejeli ekipo, ki je te vzorce odvzela," je dodal. 

Ekipe se vračajo v poznih večernih urah, nato pa jih čaka še nočno delo, saj morajo vzorce ustrezno razvrstiti, obdelati in testirati, je delo še opisal Petrovec. Rezultate morajo zagotoviti do jutra. Gre za večurne postopke, dodatno so zato morali angažirati štiri osebe. Velik problem predstavlja tudi odsotnost desetih oseb, ki so na terenu.

Vsaka oseba, ki je okužena z novim koronavirusom, mora v izolacijo, je dodala predstojnica Centra za nalezljive bolezni na NIJZ dr. Maja Sočan. 

Foto: Epa koronavirus covid-19 test  "Ta izolacija traja najmanj 14 dni, lahko pa je daljša glede na kliničen potek bolezni. Čim težja je bolezen, običajno dlje časa nosim v sebi ta virus, dlje časa smo kužni in tudi dlje časa traja izolacija. Od danes dalje pa, ker je primerov tako malo, še bolj intenzivno spremljamo vse tiste, na katere bi se lahko okužba prenesla. Za vse osebe, ki živijo z eventualno okuženo asimptomatsko osebo, bo epidemiolog predlagal 7-dnevno karanteno. Torej 7 dni karantene za družino in 14 za okuženega posameznika. Po izteku 7-dnevne karantene bo odvzet bris vsem, ki so bili z okuženim v visokorizičnem tesnem stiku, nadaljnji ukrepi pa bodo odvisni od rezultata testiranja. Karantena se bo s sedmim dnem iztekla, če bo rezultat negativen, ob pozitivnem pa se bo ukrepalo po ustaljenih postopkih."

Po Petrovčevih besedah je do nekaj minut nazaj od 3000 vabil v sodelovanje privolilo 1076 ljudi. "Ob tem bi izkoristil priložnost in se pridružil tistim, ki pozivajo ljudi, ki so dobili vabilo za preiskavo, da je še čas do petka, da vabilo sprejmejo, potrdijo in se z ekipo dogovorijo za odvzem vzorcev."

Ni razloga za strah

Foto: Profimedia Petrovec je povedal, da nima podatkov, koliko ljudi je do sedaj odklonilo sodelovanje v raziskavi. "Po tistem, kar vem, so nekateri izrazili strah zaradi bolečega postopka. Vzrok za strah so tudi video posnetki na določenih spletnih straneh, ki v glavnem ne pokažejo pravilnega postopka odvzema vzorca. Ponavljam, ljudje nam povedo, da postopek ni boleč," je dejal Petrovec.

dezurni@zurnal

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 14:11 22. April 2020.

    ranocelniški fašizem, ki nas ima vseh za talce

  • 13:38 22. April 2020.

    fuknjeni ste že s tem korona virusom, vsi po vrsti od komunjar do fašistov

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.