S 1. januarjem velika sprememba pri vrečkah v trgovinah

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Za spremembo potrošniških navad...
Oglej si celoten članek

"Od 1. januarja 2019 dalje vse plastične nosilne vrečke obvezno plačljive. Izjema od tega pravila bo veljala le za zelo lahke plastične nosilne vrečke, ki so potrošnikom na voljo za nepredpakirana sveža živila, na primer sadje, zelenjava in delikatesa," pojasnjujejo na Ministrstvu za okolje in prostor (MOP).

Glede izjeme, torej lahkih plastičnih vrečk, ki so nam na voljo na primer ob sadju, bo o tem ali bodo plačljive ali ne odločal vsak distributer (maloprodajalne) sam. "Ne gre torej za prepoved same prodaje, ampak za prepoved brezplačnih plastičnih nosilnih vrečk," dodajajo na MOP.

Slovenija sledi evropski diraktivi, ki določa, da od leta 2019 dalje plastične nosilne vrečke potrošnikom ne smejo biti več na voljo brezplačno. Vsaka država članica EU pa se lahko odloči, da bo od te prepovedi izvzela zelo lahke plastične nosilne vrečke, z debelino stene 14 mikronov ali manj za sveža nepredpakirana živila.

Določili debelino stene

Skupaj morata biti izpolnjena oba pogoja (debelina stene in namen uporabe), sicer mora distributer plastično nosilno vrečko potrošniku zaračunati. Vsak distributer se sam odloči, ali bo ohranil brezplačne lahke plastične nosilne vrečke, ki so njegovim potrošnikom na voljo za sveža nepredpakirana živila. V uredbi namreč ni zahteve, da morajo biti takšne vrečke brezplačne, uredba to zgolj dopušča.

Sprememba potrošniških navad?

V skladu z direktivo bi morale države sprejeti ukrepe, ki bi pomagali trajno zmanjšati potrošnjo lahkih plastičnih nosilnih vrečk in ne bi povzročali splošnega povečanja proizvodnje embalaže. To pomeni, da zgolj z zamenjavo enega embalažnega materiala (plastike) z drugim embalažnim materialom (na primer papirjem), ob nespremenjeni potrošnji, cilj te direktive ne bo dosežen. Cilj je mogoče doseči zgolj s sočasno spremembo potrošniških navad, poudarjajo na okoljskem ministrstvu.

Minister Jure Leben je opozoril, da bo Slovenija v primeru prodaje lahkih nosilnih plastičnih vrečk zavzela bolj ambiciozno držo od Evropskega parlamenta in Sveta EU ter strmela k temu, da se v letu 2019 ukine prodaja lahkih nosilnih plastičnih vrečk.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 13

  • 15:01 31. December 2018.

    Spet zavajajoč naslov, če bo sistem tak, kot je opisan v članku, se praktično ne bo nič spremdnilo. Nosilke so …

  • 09:35 31. December 2018.

    https://www.youtube.com/watch?v=y17Vm4JXeJg

  • 09:34 31. December 2018.

    https://www.youtube.com/watch?v=y17Vm4JXeJg&t=1416s

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.