Stanje se je občutno poslabšalo, takšne so projekcije za naprej

Foto: IJS projekcija širjenje covida-19 v Sloveniji Foto: IJS projekcija širjenje covida-19 v Sloveniji Foto: IJS projekcija širjenje covida-19 v Sloveniji Foto: IJS projekcija širjenje covida-19 v Sloveniji Foto: IJS projekcija širjenje covida-19 v Sloveniji
Ob trenutni dinamiki se bo število dnevnih pozitivnih testov v prihodnjem obdobju gibalo od 100 do 500.
Oglej si celoten članek

Sveža projekcija širjenja covida-19, ki jo je pripravil Institut Jožef Stefan, upošteva zadnje podatke o novih potrjenih okužbah. Število potrjenih okužb je v sredo še višje kot v torek, ko jih je bilo potrjenih 356. Včeraj je bilo namreč potrjenih 387 novih okužb. 

"Ocenjeno reprodukcijsko število R je 1,60 (podvojitveni čas 10,6 dni ob 4 uvoženih/dan) in je močno narastlo, kar ne obeta nič dobrega, še posebej, ker so številke že velike," napoveduje IJS v projekciji širjenja covida-19. Med možnimi razlogi za naraščanje števila R navajajo začetek študijskega leta in/ali jesensko vreme (posledično zadrževanje v zaprtih prostorih) in/ali presežene kapacitete epidemiološkega zajezevanja. O tem, kako zasedene so kapacitete epidemiološkega zajezevanja sicer nimajo informacij. "Presežene kapacitete epidemiološkega zajezevanja bi pomenile pozitivno povratno zanko razmaha epidemije (več pozitivnih → bolj presežena epi kapaciteta → še več pozitivnih ...), kar bi močno povečalo R, ki bi lahko hitro postal predvidoma tudi večji od 2, podvojitveni čas pa krajši od 7 dni," pravijo. "Glede na hitro naraščanje R se nakazuje, da epidemiologom morebiti več ne uspeva sproti zajezevati širjenja odkritih okužb. Dokler se R ne bo ustalil, bo negotovost podanih napovedi velika."

Foto: IJS projekcija širjenje covida-19 v Sloveniji Z doslednim upoštevanjem samozaščitnih ukrepov bi lahko uspeli zmanjšati reprodukcijsko število. To bi moralo pasti na 0,95 ob 4 uvoženih primerih na dan, da bi epidemije začela pojenjati. Verjetnost za srečanje kužne osebe je že znatna, pravijo na IJS.

Ocenjeno sedemdnevno povprečje efektivnega reprodukcijskega števila je R_ef_7dni=1,60 (včeraj 1,46) s podvojitvenim časom 10,6 dni (včeraj 13,3 dni). Ocenjeno sedemdnevno povprečje reprodukcijskega števila je R_7dni=1,58 (včeraj 1,36). Sedemdnevno povprečje uvoženih pozitivnih testov je približno 4 uvožene/dan (prejšnji teden 3 uvoženi/dan). 

Dokler reprodukcijsko število ne bo padlo na 0,9, bo epidemija sledila trenutni dinamiki. "V tem primeru bo število dnevnih pozitivnih testov v prihodnjem obdobju fluktuiralo v območju od 100 do 500 okoli trenutne povprečne vrednosti 259, ki bo sprva še naraščala in nato začela padati," so dodali. 

Foto: IJS projekcija širjenje covida-19 v Sloveniji

Prognoza za stanje v bolnišnicah tokrat zajema tudi scenarij, po katerem epidemiologi ne uspejo več sproti zajezevati širjenja odkritih okužb in je reprodukcijsko število 2. V tem primeru bi lahko še pred koncem meseca imeli v bolnišnicah zasedenih 500 postelj z bolniki s covidom-19, kar je dober teden prej, kot bi se to zgodilo, če bi število R vztrajalo pri 1,6, kolikor znaša zdaj. V primeru, da je reprodukcijsko število 2, bi se strmo povzpelo tudi število ljudi, ki bi potrebovali intenzivno nego. Do 28. oktobra bi bilo takih že okoli 120.  

Foto: IJS projekcija širjenje covida-19 v Sloveniji dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 14:31 8. Oktober 2020.

    le lažite, ne bakajte, ne zavajajte nas več. v prvo je še mogoče šlo skozi, sedaj pa vam nihče več …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.