Poimenovali so jo "socialna okužba"

Foto: Saša Despot Slovenija 17.05.2012 mladostniki, mladi, dijaki, studenti, mladina, fantje na sp
V raziskavi, kjer je sodelovalo 2.194 mladostnikov, so raziskovali tako imenovano “socialno okužbo.”
Oglej si celoten članek

Na dobro ali slabo voljo lahko zelo močno vplivajo prijatelji, je pokazala raziskava strokovnjakov z Univerze z Warwicka, ki so jo objavili v reviji Royal Society Open Science.

Iz analize rezultatov in z uporabo posebnega matematičnega modela so ugotovili, da se dobro ali slabo razpoloženje uspešno širita po mreži prijateljev. Prav tako se med prijatelji hitro širita tudi občutek nemoči in izguba interesa. Na srečo učinek slabe volje ni tako močan, da bi se med prijatelji lahko širila tudi depresija, še ugotavlja raziskava.

Učinek prijateljev, ki vplivajo na naše razpoloženje, so strokovnjaki poimenovali kar “socialna okužba.”

Že predhodne raziskave so denimo ugotovile, da prijatelji lahko pozitivno vplivajo na motnje razpoloženja pri mladostnikih. Prijatelji imajo vpliv tudi na čustva in na izpostavljenost čustev posameznika.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.