Sindrom, s katerim se danes sooča ogromno žensk, vpliva tudi na psiho

Foto: Profimedia
Zdravniki se ne zavedajo vpliva tega sindroma na duševno zdravje žensk.
Oglej si celoten članek

V zadnjih desetletjih so hormonske motnje in neplodnost tako pri moških kot ženskah v porastu.

Opozorilo Plodnost: Moški bi se morali zavedati stranskih učinkov teh zdravil

Najpogostejša hormonska motnja pri ženskah v rodnem obdobju in najpogostejši vzrok neplodnosti pri ženskah z motnjami menstrualnega cikla je sindrom policističnih jajčnikov. Sedem do osem odstotkov žensk v rodni dobi se spopada s sindromom, zaradi katerega imajo neredne menstruacije in znake povišanega nivoja moških hormonov, kot so poraščenost in mozolji.

Zdravje Rodili sta se skupaj, čeprav nista dvojčici

Britanska študija, ki je vključevala skoraj 17 tisoč žensk s tem sindromom je pokazala, da so te ženske bolj nagnjene k razvoju duševnih bolezni, kot so depresija, anksiozne motnje, bipolarne motnje in motnje prehranjevanja.

 Čeprav vzroki za nastanek tega sindroma še niso popolna pojasnjeni, strokovnjaki opažajo, da sindrom policističnih jajčnikov pogosteje prizadene ženske z družinsko anamnezo te motnje in sladkorne bolnice.

Vpliva tudi na otroke

Prav tako se je izkazalo, da imajo otroci žensk s sindromom policističnih jajčnikov večje tveganje za razvoj nevorloške motnje ADHD oziroma motnje pozornosti z motnjo koncentracije in hiperaktivnostjo. Otroci žensk, ki imajo ta sindrom so tudi bolj nagnjeni k razvoju spektra motenj avtizma.

Zdravniki se tega ne zavedajo

Foto: UKC Ljubljana "Gre za enega najpogostejših sindromov, ki še  kako vpliva na današnje mlade ženske, učinek na duševno zdravje pa je še vedno podcenjen," je opozoril avtor študije Aled Rees z Univerze v Cardiffu: "Gre za eno največjih študij... Upamo, da bodo rezultati vodili do večje ozaveščenosti in predvsem novih odkritij na tem področju," je dodal britanski znanstvenik, ki ugotavlja, da se zdravniki po svetu ne zavedajo, kako močno ta sindrom vpliva na duševno zdravje žensk. 

Kaj je sindrom policističnih jajčnikov?

"Sindrom policističnih jajčnikov je stanje, pri katerem so v jajčnikih številne drobne ciste  - drobni folikli z nezrelimi celicami, ki za razliko od foliklov v normalnih jajčnikih ne rastejo in ovulirajo, temveč proizvajajo prekomerne količine moških hormonov, ki se izločajo v kri," pojasnjujejo na Kliničnem oddelku za reprodukcijo Ginekološke klinike UKC Ljubljana. Dodajajo, da so takšni jajčniki povečani in imajo za razliko od normalnih jajčnikov zaradi oulacij nagubano površino.

Tako poteka zdravljenje pri nas

Zdravljenje je usmerjeno v vzpostavitev ovulacij z zdravili. Do sedaj so zdravili sindrom policističnih jajčnikov s klomifen citratom, sedaj pa z uspešnejšim zdravilom letrozolom, opisujejo na kliniki: "Če zdravljenje z zdravili ni uspešno, svetujemo neplodnim bolnicam spodbujanje ovulacij z gonadotropini ali z operativnim načinom. Operativni postopek se imenuje laparoskopska elektrokavterizacija (LEKO) ali navrtanje jajčnikov. S posebno iglo napravimo v jajčniku do 10 luknjic," pojasnjujejo naši strokovnjaki in dodajajo, da po tem posegu ovulira 80 odstotkov bolnic, zanosi pa jih med 60 in 70 odstotkov. 

Zdravje Depresija: Razprši se na tisoče simptomov

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.