Povzroča raka na debelem črevesu

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Večje tveganje za nastanek raka na debelem črevesju
Oglej si celoten članek

Strokovnjaki z Univerze v Utrechtu so ugotovili, da ne smemo jesti preveč rdečega mesa, saj lahko poveča tveganje za nastanek raka na debelem črevesu.

Rdeče meso naj bi bilo povezano z rakom zaradi rdečega barvila, povezavo pa so potrdili na laboratorijskih miškah. Bakterije namreč rdeče barvilo pretvorijo v spojino, ta pa lahko v večjih količinah pripomore k nastanku raka. To stori tako, da povzroča poškodbe na stenah črevesja. Ko poskuša naše telo popraviti nastalo škodo, pa s tem lahko nastajajo tudi rakave celice.

Razvija se brez očitnih znakov

Rak na debelem črevesju in danki je sicer drug najpogostejši vzrok smrti zaradi raka v Sloveniji, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za varovanje zdravja. “Gre za obliko raka, ki se lahko v našem telesu brez nekih očitnih znakov razvija zelo dolgo. Razno zaradi tega veliko tovrstnih rakov odkrijemo šele, ko je bolezen že v zelo razvitih fazah, ko zdravljenje ni več tako uspešno,” pravijo.

Raka na debelem črevesu in danki pa lahko zelo uspešno zdravimo, če ga odkrijemo dovolj zgodaj. To si želijo s Programom Svit tudi doseči. “S preventivnimi pregledi blata si želimo, da bi dovolj zgodaj odkrili čim več bolezenskih sprememb v zgodnji obliki. Bolezen je namreč v začetni fazi popolnoma ozdravljiva. Z odstranjevanjem predrakavih sprememb, polipov, to obliko raka lahko celo popolnoma preprečimo,” dodajajo.

anja.scuka@zurnal24.si 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.