Poživitveni odmerek za vse? To pravi Bojana Beović!

Foto: Vlada RS
Foto: Vlada RS
Beovićeva tudi o cepljenju otrok.
Oglej si celoten članek

Danes so v posvetovalni skupini za cepljenje razpravljali tudi o poživitvenem odmerku cepiva proti covidu-19, t. i. "boosterju", je za TV Slovenija povedala vodja skupine Bojana Beović. Kot je povedala, je cepljenje s tretjim odmerkom že možno za vse prebivalce, še posebej pa ga priporočajo za starejše od 65 let in kronične bolnike. "Dostopno je pa pravzaprav vsem, ki so bili cepljeni pred šestimi meseci, tako da bi že ob tej priliki lahko pozvala vse državljane, naj si poiščejo cepljenje," je dodala.

Za poživitveni odmerek Moderna in Pfizer

Priporočajo uporabo mRNA cepiv, torej cepivi proizvajalcev Pfizer in Moderna. V zadnjih tednih je prišlo do nekaj sprememb glede odobritve tretjega odmerka pri Evropski agenciji za zdravila (EMA), najprej so odobrili obe cepivi kot dodatni odmerek za imunokompromitirane, nato so odobrili cepivo podjetja Pfizer kot poživitveni odmerek, nato je sledilo še cepivo proizvajalca Moderna.

O načinu uporabe, katerim skupinam je namenjeno, in v kakšem intervalu po drugem cepljenju pa se morajo odločiti države same, je povedala Beovićeva.

Počakali bodo na EMO

Pri cepljenju otrok, starih od 5 do 11 let, bodo počakali na odločitev EME in na podlagi tega sprejeli priporočilo, podobno kot druge evropske države. V ZDA sicer otroke že cepijo. V Sloveniji pa po besedah Beovičeve pričakujejo zadržanost, kar se tiče cepljenja otrok proti covidu-19. 

"Cepljenje proti covidu-19 je morda pri otrocih malo manj indicirano kot pri starejših, je pa vse odvisno od intenzivnosti kroženje virusa. Bolj intenizvno je kroženje, bolj priporočljivo je tudi za tiste skupine, pri katerih bolezen ponavadi ne poteka hudo, ker je ob velikem številu okuženih možnost, da bo prišlo do posameznih tragičnih primerov. bistveno večja. Zato je cepljenje v tem primeru bolj priporočljivo," je dejala. Ob tem je poudarila, da moramo v Sloveniji sicer zlasti poskrbeti za precepljenost starejših.

Ni še prepozno, da preprečimo novo zapiranje

Po njenem mnenju nismo še prepozni, da se izognemo novemu omejevanju javnega življenja, saj imamo na razpolago cepiva in možnost hitrega testiranja. "V naslednjih dneh bomo videli, ali je treba poseči po zgodovinsko preizkušenih ukrepih za zamejevanje epidemije," je sklenila.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 37

  • 10:48 28. Oktober 2021.

    Kdo bi si mislil, da bo v Sloveniji prav zdravništvo postalo leglo korupcije!

  • 10:34 28. Oktober 2021.

    Sicer iz prve roke vem da se 2x cepljeni lahko okužijo, v enem DSO tudi 3x. Ne vem pa če …

  • 09:48 28. Oktober 2021.

    5 letnike cepit.. ste pozabili kako se ravna z otroci pri noricah. seveda ste.. in cepivo za gripo drži vsaj …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.