Pozor, to o FFP2 maskah pravi stroka

Foto: Vlada RS
Foto: Vlada RS
FFP2 mask naj se izogibajo predvsem moški z bradami in brki.
Oglej si celoten članek

Uporaba zaščitnih mask je v Sloveniji še vedno predpisana v zaprtih prostorih, na prostem pa, ko ni mogoče zagotavljati varnostne razdalje 1,5 metra. "Strokovni argumenti za nošnjo mask so zelo trdni in na ta način rešujemo življenja. Maske kažejo na odgovornost, ne samo do sebe, ampak tudi do drugih," pravi vodja strokovne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar.

"Egoistična maska"

V nekaterih evropskih državah, denimo v Avstriji na Češkem in ponekod v Nemčiji je medtem v notranjih prostorih obvezna uporaba maske tipa FFP2. Tudi pri nas je uporaba maske FFP2 pogosta. "Težava pri FFP2 maskah je, da ščitijo samo nas, pred drugimi, da se mi ne okužimo, ni pa nujno, da ščitijo tudi druge pred nami. Bomo rekli, da je bolj taka egoistična maska," razlaga Logarjeva.

V tem primeru maska ne služi svojemu namenu

Pri FFP2 maski je zelo pomembno, kako si jo namestimo. "Maska je zelo gosta in zrak ima precejšen upor, to pomeni, da če ne tesni dobro, si bo zrak poiskal pot okoli maske, pod brado, pod nosom, pri straneh in takšna maska ne bo služila svojemu namenu, ker bomo dihali zrak, ki ni popolnoma nič filtriran," poudarja Logarjeva.

Pri moških z brado in brki maska ne tesni

"Pri moških, ki nimajo pobritega obraza, ki imajo brado ali brke, taka maska popolnoma nič ne tesni. Problem pa so tudi zelo ozki in drobni obrazi, pri katerih maska prav tako ne tesni, oziroma je potrebno najti takšno obliko maske, ki se bo tudi na takšne obraze dobro prilegala," poudarja Logarjeva in predlaga, da za splošno uporabo ostanejo večinoma kirurške maske, ki si jih je lažje namestiti in nudijo zelo dobro zaščito, če jih redno menjavamo.
Uporaba kirurške maske je dve uri, po dveh urah se učinkovitost kirurške maske zmanjša. Zaščita se zmanjša tudi, če je maska premočena in umazana. Ko jo prijemamo z rokami, se spremenijo fizikalne lastnosti. 

Suh zrak virusu omogoča boljše širjenje

Kot je znano, se virus širi kapljično, kar pomeni, da se virusni delci vežejo na kapljice, ki jih izločamo iz dihal. Te kapljice po metru in pol do dveh metrov padejo na tla. "Kadar je zrak zelo suh, kar je pogosto v zimskih mesecih, kapljice postanejo manjše in manjše in prepotujejo tudi daljše razdalje. Zaradi tega so tudi v zunanjih prostorih maske priporočljive, sploh, kadar ne moremo vzdrževati minimalne razdalje," pravi Logarjeva. Prav tako zrak postaja zelo suh v notranjih prostorih, posebej, če jih ne zračimo. "Te kapljice postanejo tako drobne, da dlje časa obvisijo v zraku in zaradi tega lahko pride do okužbe prej." 

Nikakor pa maske ni treba uporabljati na sprehodih v gozdu. "Ko smo sami v zunanjem prostoru oziroma na sprehodu v gozdu, maske niso potrebne. Verjetnost, da bi prišlo ob kratkotrajnem stiku do prenosa virusa, je minimalna."

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 21

  • 07:14 7. December 2021.

    V vsej Avstriji je pa samo FFP2 obvezna", g,Logarjeva.

  • 23:50 6. December 2021.

    Zakaj vlada z odlokom ne prepove brad in brkov?

  • 22:24 6. December 2021.

    Kaj ne znate uporabljati fotoshopa, da bi Kreka malo sfrizirali? Z masko je videti kakor kra**va s sedlom. Tudi če …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.