Zato je pregrešno dobra potica bolj zdrava sladica

Foto: UKCLJ
Foto: UKCLJ
Tudi zaradi takšnih težav večji naval na urgence.
Oglej si celoten članek

Vsako leto se med božično novoletnimi prazniki poveča obisk urgenc, pa ne samo zaradi pijančevanja, v večjem številu prihajajo tudi zaradi prenajedanja in kot je pokazala najnovejša švedska raziskava, tudi zaradi srčnih infarktov, ki na božični večer prav tako več.

Strokovnjaki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana tokrat opozarjajo na prehrano. Zaradi prevelike količine nezdrave, mastne, sladke in na sploh težko prebavljive praznične hrane, je namreč v tem času več prebavnih težav, poslabšajo se kronične bolezni. Zato poudarjajo pomen zdrave prehrane tudi med prazniki in predvsem pazljivost glede sladkorja, kar še posebej velja za otroke in nosečnice. 

"Znanstveno in strokovno ni nobenega dvoma o tem, da je povezava med kaloričnim vnosom in vnosom sladkorja med nosečnostjo povezana z dolgoročnim izzidom tega otroka, ki se rodi," je dejala diabetologinja Marjeta Tomažič.

To ne pomeni prebijanje sladkorja na križ

Vodja Službe za dietoterapijo in bolniško prehrano Pediatrične klinike UKC Ljubljana Andreja Širca Čampa priporoča, da čimveč hrane pripravimo doma. Ob tem je izpostavila kupljene slaščice, ki so prepolne sladkorja, kar je strokovnjakinja nazorno uprizorila na primerih.

Foto: V. L.

"Na mizi imamo dve pregrešno dobri slaščici, v katerih pa je kar pet do šest vrečk sladkorja. Predstavljajte si, v kavo damo samo eno. Če bi jih dali šest, bi se mami zagotovo zdelo, da je to škodljivo za njo, za njenega otroka pa nikakor ne," je ponazorila strokovnjakinja za prehrano.

"Otrok ima 20 kilogramov, odrasla mama pa 60. To pomeni, da bi morala v času, ko njen otrok poje takšno slaščico, ona pojesti tri. Verjetno ni mame na svetu, ki bi to naredila, saj bi se jih zdelo to škodljivo zanjo."

Poziv k zdravemu prehranjevanju tudi v prazničnem času ne pomeni "pribijanje sladkorja na križ," je opozorila strokovnjakinja za dietoterapijo otrok. Po njenih besedah se je mogoče posladkati tudi z veliko bolj zdravimi sladicami, ki jih sami pripravimo. "Kos potice vsebuje eno vrečko sladkorja, v celotnem nadevu ga je mogoče 200 gramov. Zdaj si izračunajte, kako se vrečka porazdeli po tem kosu in kako je lahko pregrešno dobra potica, še vedno odlična zdrava sladica," je povedala. 

Sladkor povzroča odvisnost

Foto: UKCLJ Predstojnik kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni pediatrične klinike Tadej Battelino je dodal, da si starši in predvsem stari starši ljubezen otrok prepogosto kupujejo s slaščicami in se ob tem ne zavedajo, da je sladkor aditiven. To pomeni, da nam daje občutek ugodja, kar vodi v odvisnost.

Sokovi

Nihanje sladkorja v krvi zaradi nezdrave hrane že znano škodi našemu zdravju. "Čisti sladkor, kar je tudi sok v vodi, se najhitreje asborbira. Redno pitje sokov se vam bo zagotovo enkrat poznalo pri dvigu sladkorja, tudi tudi če nimate sladkorne bolezni," je dodal. 

Upad kognitivnih sposobnosti

Nihanje sladkorja v krvi, ki je posledica uživanja sladke hrane z leti povzroča upad kognitivnih sposobnosti, je še povedal pediater, ki se je specializiral za zdravljenje bolezni na področju endokrinologije, diabetologije in metabolizma.

Strokovnjak je opozoril na nedavno ameriško študijo. Prestižna revija s področja diabetesa Diabetes Care - izdaja jo Ameriškego združenje za diabetes - je namreč pred dnevi objavila članek, ki dodatno potrjuje, da nihanje sladkorja vpliva na učne sposobnosti, reševanje problemov, spomin, pozornost...  

"Nihanja sladkorja pri zdravih dvajsetletnikih so povezana z upadom kognitivnih spospobnosti v zreli dobi. Gre za veliko študijo, ki je vključevala veliko ljudi , tako da imamo zelo resno strokovno izhodišče, zakaj tako resno opozarjamo, da se je pametno izogibati hrani, ki vsebuje veliko prostih sladkorjev," je dodal Battelino. Zdravnik je ob tem izrazil razočaranje, da so v Sloveniji še vedno dovoljeni reklamni slogani, kot je Sladica moja pravica.

Po zadnjih podatkih statističnega urada je bilo leta 2017 je čezmerno hranjenih ali debelih 878.000 prebivalcev Slovenije, starih 18 ali več let, ali 52 odstotkov prebivalcev te starosti;

Dosežimo kompromis

Strokovnjaki so spomnili, da je v naši državi relativno visoka stopnja debelosti in se za njo pogosto skriva psihična motnja". Po njihovem so pomemben del "debelilnega okolja" lažnive in nemoralne reklame, ki skušajo nezdravo hrano, z obilo sladkorja, prodati kot nekaj dobrega in jo prikazujejo kot obliko nagrajevanja.

"Naš praznični poziv iz UKC- ja je, da vam želimo odlične obroke med prazniki, vendar z nekim občutkom, v zavesti, da bi bili tudi zdravi. Razumemo, da je v Sloveniji težava tudi v revščini, da je zdrava hrana dražja od nezdrave. Vendar se prav tako da, če le imamo do tega odgovoren odnos in dosežemo kompromis, ki je za otroke, nosečnice in druge ogrožene skupine še vedno sprejemljiv," je dodal Battelino. 

vanda.levstik@zurnal24.si

 

 

 

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 08:00 23. December 2018.

    Ni vse v hrani dragi dr.......!!!Psiha, ki jo ustvarjajo naši politiki....to je težava!!!!!!!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.