Predstavljajo kar četrtino celotnega svetovnega trga

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Nelegalni trg s cigaretami se tudi na globalni ravni vse bolj veča, po nekaterih podatkih naj bi ta danes predstavljal že kar 25 odstotkov vsega svetovnega trga.
Oglej si celoten članek

Uslužbenci Mobilnega oddelka Finančnega urada Novo mesto so pri opravljanju nadzora nad prevoznimi sredstvi in potniki na območju MMP Obrežje v minulih dveh tednih odkrili 2.370 škatlic oziroma 47.400 kosov cigaret, sporočajo s Finančne uprave RS (FURS). Prikrajšane uvozne dajatve za zasežene cigarete po njihovih izračunih znašajo 6.650 evrov. "Pri vseh treh primerih odkritja tihotapljenja cigaret pa je sodeloval tudi vodnik s službenim psom za odkrivanje tobaka in tobačnih izdelkov," dodajajo. 

Samo do konca letošnjega julija pa je Finančna uprava zasegla že več kot deset milijonov kosov pretihotapljenih cigaret, kar je več kot je zasegla lani v celem letu. 

Tudi za teroristične skupine 

Tihotapljenje cigaret ne povzroča zgolj velikega izpada prihodkov za državni proračun, ampak glede na opozorila strokovnjakov predstavlja resno grožnjo tudi nacionalni varnosti, saj se za tihotapljenjem cigaret skrivajo organizirane kriminalne združbe, ki z izkupičkom financirajo teroristična dejanja in druge oblike kriminala.

Francosko združenje za boj proti ponaredkom (UNIFAB) v svojem zadnjem poročilu ugotavlja, da kriminalne skupine, ki se skrivajo za tihotapstvom cigaret širijo svoje dejavnosti na mednarodni ravni in z zaslužki nedovoljene prodaje cigaret financirajo dejavnosti terorističnih skupin kot so Al-Qaida, ETA, IRA in številne druge. 

Kriminalne združbe, ki tihotapijo cigarete, so dobro organizirane in razvejane kriminalne organizacije, ki pogosto menjujejo strategije tihotapljenja. To se je zgodilo tudi v primeru večjega zasega v Luki Koper, kjer so tihotapci uporabili popolnoma nov način skrivanja tovora od dosedanjih poznanih praks.

Profesor dr. Bojan Dobovšek je na nacionalnem posvetu v državnem svetu na temo varnostnih implikacij uvajanja zakonskih rešitev na področju uporabe tobačnih izdelkov, alkohola in orožja poudaril, da se pri tihotapljenju cigaret pojavljajo novi trendi, povsem drugačni od klasičnega ponarejanja in transportnih poti. Tako se tudi trgi, ki so bili včasih na Kitajskem selijo v Evropo, kar predstavlja resno varnostno grožnjo za Slovenijo, ki je del znane Balkanske poti.

Iz držav Balkana 

Vpliv Balkanske poti na razmah črnega trga s tobačnimi izdelki v Sloveniji dokazujejo tudi podatki FURS-a po katerih naj bi v zadnjih petih letih v cestnem in železniškem prometu kar 60 odstotkov zaseženih cigaret v Sloveniji izviralo ravno iz držav Balkana (Bosne in Hercegovine, Srbije, Kosova, Makedonije in Hrvaške), 30 odstotkov iz vzhodnoevropskih držav (Belorusije, Moldavije in Ukrajine), zgolj 10 odstotkov pa iz drugih držav EU (Bolgarije, Romunije in Grčije).

Kljub temu, da si Finančna uprava RS skupaj s carino in kriminalistično policijo prizadeva zmanjšati obseg črnega trga s tobačnimi izdelki in se intenzivno bori proti organiziranim združbam, se po njihovih trditvah srečujejo z resnim pomanjkanjem finančnih resursov in kadrov, da bi lahko to počeli bolj učinkovito. 

Nelegalni trg se tudi na globalni ravni vse bolj veča. Po podatkih, ki jih je navedel prof. dr. Dobovšek naj bi ta danes predstavljal že kar 25 odstotkov vsega svetovnega trga.

Med njimi tudi WHO

Mednarodne organizacije in inštitucije kot so Evropski urad za boj proti goljufijam (OLAF), Svetovna carinska organizacija (WCO), Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), Interpol in Evropska komisija se zavedajo resnosti grožnje, ki jo predstavlja nelegalna trgovina s tobakom in uvajajo številne nove ukrepe za njeno preprečevanje. Ti temeljijo predvsem na zaščiti intelektualnih pravic, povečevanju varnostnih implikacij, povečevanju mednarodnega sodelovanja ter preventivnih programih.

Kot so poudarili številni govorci na nacionalnem posvetu v državnem svetu na temo varnostnih implikacij uvajanja zakonskih rešitev na področju uporabe tobačnih izdelkov, pa v nasprotju z mednarodnimi organizacijami uvaja Slovenija predvsem restriktivno zakonodajo na področju tobaka, kar pa bi lahko samo še dodatno spodbudilo razmah črnega trga. Med strokovnjaki vzbuja resne pomisleke predvsem uvedba enotne standardizirane embalaže, ki bi lahko ponarejanje blagovnih znamk samo še olajšala.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.