Predstavljamo seznam najboljših in najslabših barv za spalnico

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
Razkrivamo, katero barvo imajo naši možgani v resnici najraje.
Oglej si celoten članek

Ko govorimo o opremljanju spalnice, so osrednja tema pogovora nedvomno barva posteljnine, oblika in vzorec preproge, izbira umetnine, oblika ter barva postelje in podobno. Nemalokrat pri takšnih podvigih pozabimo na najbolj bistveno stvar, ki določa, kako se bomo počutili med štirimi stenami.

Skozi številne raziskave je bilo namreč ugotovljeno, da barva sten vpliva na splošno počutje in kakovost spanca. 24 Sata navaja, da nekateri strokovnjaki celo poudarjajo, kako pomembna je izbira pomirjujočih barv v stanovanju. Svetujejo, da se nagibate k nežnim in nevtralnim tonom, kot so denimo bela, svetlo rumena in modra. Za nekoliko lažjo orientacijo HelloGiggles predstavlja nabor najboljših in najslabših barv za spalnico.

Rdeča

Kljub temu, da je Inštitut za barve Pantone za barvo leta razglasil živahno magento, to še ne pomeni, da jo je primerno uporabljati vedno in povsod. Rdeča spada med najslabše barve, ki jih lahko izberete za spalnico. Študija o barvah in psihologiji je namreč pokazala, da tovrstna barva poviša srčni utrip in možgansko aktivnost ter posledično poveča stopnjo budnosti. Skratka, vse stvari, ki preprečujejo dober spanec. Ker rdečo pogosto povezujemo z neuspehom, se je priporočljivo izogibati kakršnih koli odtenkov te barve. Kdo ve, morda lahko prepreči uspeh tudi pri drugih dejavnostih v spalnici.

Foto: Profimedia rdeča, spalnica

Rjava

Tako kot rdeče, strokovnjaki vsekakor ne priporočajo rjave barve. Le-ta poskrbi za temno in turobno vzdušje, kar pa lahko privede do občutkov žalosti in nemira.

Foto: Profimedia spalnica, rjava

Temno siva

Siva, še posebno temna, je največkrat povezana z depresijo in pomanjkanjem motivacije. Ste prepričani, da se v spalnici želite počutiti tako? Samo predstavljajte si, kako težko je vstati iz postelje na temen in deževen dan. Razmislite o uporabi temno sivih odtenkov v obliki dekoracije, kot so denimo blazine in podobni okraski. Držite se stran od povsem sivih sten in posteljnin.

Foto: Profimedia siva, spalnica

Vijolična

Podobno kot rdeča lahko tudi vijolična barva spodbudi budnost in dvigne raven energije. Strokovnjaki priporočajo blede vijolične tone, z nekoliko hladnejšim pridihom, kot so denimo odtenki sivke, sleza in lila. Le-ti so sposobni povečati občutek zaspanosti in umirjenosti.

Foto: Profimedia spalnica, vijolična

Roza

Če se igrate z idejo o rožnati spalnici, je ključen korak najti primeren odtenek. Le-ta naj bo mehak in hladen hkrati. Roza barva lahko pomiri in naturalizira sobo – seveda, če ne vsebuje svetlo rdečih odtenkov.

Foto: Profimedia spalnica, roza

Oranžna

Pri tako pogumni izbiri barve bodite pozorni na njen ton. Strokovnjaki predlagajo, da se osredotočate na svetle in zračne odtenke, kot sta denimo bež ali barva peska. Vsekakor se izogibajte temnim, rjavkasto-oranžnim tonom, kot je terakota ter svetlim neonsko oranžnim tonom. Le-ti stimulirajo možgane, kar pomeni, da bo efekt podoben kot pri rdeči in vijolični.

Foto: Profimedia spalnica, oranžna

Srebrna

Če hrepenite po nevtralni estetiki, priporočamo, da se odločite za srebrno barvo sten. Ta naj bi bila ena najboljših izbir za spalnico, saj je povezana z umirjenostjo in spokojnostjo. Profesionalci svetujejo, da namesto sijoče srebrne izberete mat. Prva lahko odbija močno svetlobo, kar bi lahko povzročalo težave pri spanju.

Zelena

Ena najboljših izbir za spalnico je nedvomno zelena barva. Gre za nestimulativne odtenke, ki spodbujajo sprostitev ter mir, zapovrh pa so prijetni tudi za oči. Poskušajte kombinirati zelene predmete s hladnimi modrimi toni, namesto toplih odtenkov.

Foto: Unsplash spalnica, zelena

Rumena

Rumena velja za veselo in živahno barvo, ki ne le, da vas lahko spravi v dobro voljo, pač pa vam lahko pomaga tudi trdno zaspati. Mehkejši toni rumene namreč okrepijo umirjene vibracije in posledično zmanjšajo raven stresa. A pozor! Živi odtenki rumene lahko povzročijo nespečnost, zato bodite pozorni pri izbiri odtenka.

Foto: Profimedia rumena, spalnica

Modra

Modra je znana po svojih pomirjujočih in sproščujočih lastnostih. Pomaga tudi pri lajšanju tesnobe. Ste vedeli, da je najljubša barva naših možganov ravno modra? Razlog se skriva v tem, da dotična barva ni stimulativna, obenem pa tudi spodbuja telo, da proizvede več melatonina oziroma hormona spanja. Za optimalno kakovost spanca vašo spalnico prebarvajte v pomirjujoče odtenke modre.

Foto: Unsplash spalnica, modra

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.