Premalo soli enako škodljivo kot preveč

Foto: Profimedias
Foto: Profimedias
Študija, objavljena v reviji Lancet ugotavlja, da tudi pomanjkanje soli v telesu zvišuje tveganje za srčni infarkt in možgansko kap.
Oglej si celoten članek

Raziskovalci s analizirali podatke iz zdravstvenih kartotek več kot 130 tisoč ljudi iz kar 49 držav in vnos soli primerjali s stopnjo srčnih napadov in kapi. Ugotovili so, da je stopnja višja med moškimi, ki zaužijejo premalo soli. To je manj kot tri grame na dan, kar je ena čajna žlička.

Vodja študije Andrew Mente z medicinskega oddelka na z Univerze McMaster v Kanadi tako priporoča, da vnos soli zmanjšajo le tisti, ki bolehajo za visokim krvnim tlakom.

Slovensko priporočilo do pet gramov na dan

Foto: Shutterstock sol Priporočeni dnevni odmerek soli se sicer od države do države razlikuje. V Združenih državah Amerike jo priporočajo 2,3 gramov na dan, v Veliki Britaniji ne več kot šest,  v Sloveniji pa je priporočljiva količina do pet gramov soli na dan.

Mente sedaj ugotavlja, da so tovrstna priporočila v nekaterih državah prenizka. "Naši podatki poudarjajo pomen zmanjšanja vnosa soli pri ljudeh, ki trpijo zaradi visokega krvnega tlaka," je pojasnil vodja raziskave.

"Naša analiza pripelje do vprašanja, kako je s priporočili o po našem mnenju prenizkem vnosu, saj gredo na račun splošne populacije. Zmerna uporaba je veliko bolj primerna," je dodal drugi avtor raziskave Martin O'Donnell.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.