Premik ure škodi zdravju otrok

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Če bi bile ure čez celo leto postavljene na poletni čas, bi se otroci povprečno gibali dve minuti dlje na dan.
Oglej si celoten članek

Če bi bila ura v celem letu premaknjena za eno uro naprej, bi se otroci več gibali, je pokazala nova raziskava, ki so jo opravili strokovnjaki iz Velike Britanije. V raziskavi so opazovali 23 tisoč otrok in prišli do zaključka, da se otroci v daljših poletnih dneh gibajo za 15 do 20 odstotkov več. Zato so sklenili, da bi bilo za otroško zdravje bolje, če bi bila ura premaknjena naprej kar celo leto.

Ta konec tedna bomo namreč ure zopet premaknili na zimski čas in sicer za eno uro nazaj. V noči iz sobote na nedeljo boste ob 3.00 zjutraj uro premaknili na 2.00.

Podarili bi jim dvesto ur

Strokovnjaki iz londonske Šole za higieno in tropsko medicino so opazovali otroke stare med pet in 16 let v petih različnih državah. Vsi otroci so okrog zapestja nosili senzorje za gibanje, s katerimi so merili, koliko in kdaj se otroci gibajo. Ugotovili so, da je najpomembnejši čas za otrokovo gibanje prav popoldanski čas, ki bo s premikom ure nazaj kmalu še skrajšan. Tako bo dneva še manj in otroci, ki se zaradi novodobnega načina življenja nasploh premalo gibajo, se bodo gibali še manj.

Prav zaradi tega so vlade raznih držav v zadnjih letih večkrat razpravljale o tem, da bi uro čez celo leto pustili na poletnem času, a predloga niso nikoli izvedli. Z upoštevanjem tega predloga, bi otrokom v popoldanskem času podarili dvesto svetlih popoldanskih ur na leto, s čimer bi povečali otrokovo dnevno aktivnost s 33 na 35 minut dnevno. Po mnenju vodje raziskave Anne Goodman se to na prvi pogled ne zdi veliko, a lahko to pomebno vpliva na otrokovo zdravje. Dodaja, da bi bil to eden zelo pozitivnih ukrepov, saj bi vplival na vse otroke, na mestne in podeželske in bi bil učinkovitejši od večine drugih vladnih ukrepov za javno zdravje. “Zaradi premika ure, ki nas čaka ta konec tedna, se bo aktivnost otrok po svetu zmanjšala za pet odstotkov,” pravi.   

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 16:11 24. Oktober 2014.

    Ja, in zakaj zdaj že ne ukinemo tega nadležnega premikanja?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.