Prenehajte takoj zdaj

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Na dolžino življenja poleg starosti, pri kateri posameznik začne kaditi, vpliva tudi starost, pri kateri opusti to razvado. Prenehanje kajenja dobro vpliva na zdravje ne glede na starost.
Oglej si celoten članek

Nikoli nismo prestari, da prenehanje kajenja ne bi imelo pozitivnih učinkov na zdravje, je pokazala raziskava, objavljena v American Journal of Preventive Medicine. 

V študiji so Nashova in kolegi pod drobnogled vzeli podatke 160.000 moških in žensk, starih 70 in več. Sodelujoči so na začetku, med letoma 2004 in 2005, morali izpolniti vprašalnik o kadilskih navadah; smrtnost med njimi pa so raziskovalci spremljali do konca leta 2011.

Manj možnosti za smrt

“Sodelujoči v raziskavi, ki so prenehali kaditi v svojih 60. letih, so imeli 23 odstotkov manj možnosti, da umrejo med nadaljnjim spremljanjem v primerjavi s tistimi, ki so kadili tudi v svojih 70. letih,” je dejala vodja raziskovalcev Sarah Nash z Ameriškega državnega institute za raka. 

Na dolžino življenja in pojav s kajenjem povezanih bolezni poleg starosti opustitve kajenja vpliva tudi starost, ko posameznik začne s to zdravju škodljivo razvado, je pokazala raziskava.“Kadilci, ki so začeli kaditi zgodaj v življenju, in tisti, ki na dan pokadijo več cigaret, imajo višje tveganje za smrt po 70. letu starosti,” je izpostavila Nashova. Ob tem je dodala, da so imeli vsi kadilci – ne glede na starost – koristi od opustitve razvade. 

“Tudi kadilski vzorci zgodaj v življenju lahko vplivajo na smrtnost celo 50 do 60 let kasneje. Torej, je pomembno podpirati prizadevanja za preprečevanje kajenja med mladostniki,” meni Nashova.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.