Preprosti triki za zaščito las

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Vsi vemo, da lahko sončni žarki poškodujejo kožo. Pa ste vedeli, da lahko sonce poškoduje tudi vaše lase? Tako kot za svetlo polt velja tudi za svetlejše lase, da so bolj občutljivi in zato še bolj izpostavljeni poškodbam.
Oglej si celoten članek
Če so vaši lasje dalj časa izpostavljeni soncu, lahko UVA in UVB žarki poškoduje zunanji sloj las oziroma njihovo povrhnjico. Znaki poškodb so razbarvani, suhi, krhki lasje, lasje lahko tudi odpadajo, da razcepljenih konicah sploh ne govorimo. Takšni lasje so seveda neobvladljivi, zato pozabite na frizuro, s katero bi bili zadovoljni.  
 
Dobra novica je ta, da lahko naše lase zaščitimo pred poletnim soncem. Obstaja kar nekaj trikov zaradi katerih boste tudi tisti najbolj svetlolasi lahko uživali brez skrbi.
 

Postrižite konice

Storite to že zdaj, pred poletjem, predvsem pa preden se odpravite na morje. Kristalčki soli na soncu privlačijo svetlobo in lasje se na soncu dobesedno scvrejo.
 
Če so torej vaši lasje suhi in poškodovani že zdaj, je bolje, da si postrižete razcepljene konice, saj bodo tako lasje med poletjem v boljši formi. Strokovnjaki ob tem priporočajo, da lasem na vsake štiri do šest tednov privoščite hranljivo kuro, vendar ne v času, ko ste na morju. 
 
Foto: Profimedia poškodovane konice
 

Tuširanje in vlaženje 

Če ste že bili na soncu in ste ob tem pozabili na zaščito las, jih morate še nahraniti, najbolje z vlažilnim šamponom in balzamom, tovrstni izdelki pa ne smejo vsebovati parabenov, sulfatov, natrija ali klora.
 
Tako kot koža, tudi lasje potrebujejo zaščito pred UV žarki. Poleg krem za telo in obraz, obstajajo tudi izdelki, ki bodo preprečili izsušitev las. S pomočjo teh izdelkov bodo zaščiteni tudi temnejši lasje, ne bodo tako hitro zbledeli oziroma dobili rdečkastega leska, kar se na soncu rado zgodi. Gre za izdelke, ki jih tako kot regenerator nanesemo na oprane in še vlažne lase, saj jih v v nasprotnem primeru ne bodo vpili.
 

Navlažite pramene 

Preden greste v bazen, se po laseh poškropite z vodo, ki bo delovala kot zaščitni sloj. Po kopanju v bazenu vaši lasje ne bodo absorbirali toliko klorirane vode.
 

Foto: Shutterstock ženska lepotica plaža sonce morje poletje Nežno ščetkajte lase

Mokri lasje so najbolj krhki, zato jih ni priporočljivo česati oziroma ščetkati po tem, ko pridete iz vode. Enako velja za spenjanje v čop.  
 

Sponka naj bo nežna

Dolgi lasje in vročina? Dokaj neprijetno, zato jih večinoma spenjamo v čop. Kot že rečeno, tega ne delamo, ko so lasje mokri, saj jim bomo s tem še dodatno škodili. Lasje zato razpustimo, v nasprotnem primeru uporabimo sponke in nikakor ne elastike.
 

Senčnik in klobuk

Najboljša zaščita tako za kožo kot za lase.  Če vam športne čepice niso všeč, si za v vodo enostavno omislite robec, ki ga s sponkami namestite na lase. Za zaščito pred soncem  so seveda primerna tudi takšna ali drugačna moderna pokrivala, na primer slamnati klobuk.
 
Preberite še:
Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.