Presenetljiva statistika: Toliko obravnav so letos že opravili zdravniki

Foto: Profimedia
Skoraj milijon več obravnav kot v letu pred epidemijo.
Oglej si celoten članek

10 odstotkov več obravnav kot v enakem obdobju leta 2019

Zdravstveni domovi so letos kljub epidemiji krepko presegli število obravnav v enakem obdobju leta 2019. Po podatkih Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) so namreč od januarja do septembra 2021 v ambulantah družinske medicine, otroškega in šolskega dispanzerja izvajalci skupaj opravili 911.633 ali 10 odstotkov več obravnav kot v enakem obdobju leta 2019.

Ob tem na ZZZS dodajajo, da se je število ambulant v tem času povečalo za 49 timov - trenutno je v Sloveniji 1305 ambulant, leta 2019 pa jih je bilo 1256.

Nekoliko manj pregledov pa so v ambulantah družinske medicine otroškega in šolskega dispanzerja opravili v obdobju od januarja do decembra leta 2020 - 63.627 ali 0,5 odstotka manj kot leta 2019. 

So razlog za visoke številke telefonske obravnave?

Velja omeniti tudi, da so bile v obravnave štete tudi obravnave na daljavo in ne zgolj fizični obiski. V letošnjem letu znaša delež teh obravnav na daljavo 19 odstotkov pri družinskih zdravnikih ter 25 odstotkov pri otroških in šolskih zdravnikih, pojasnjujejo na ZZZS. Podatkov o tem, koliko je bilo tovrstnih obravnav pred letom 2021, nimajo, saj se pred tem obravnave na daljavo niso evidentirale ločeno, še dodajajo.

Velika zmeda pri čakalnih seznamih, skoraj polovica jih je storitev že opravila

Kljub vsemu pa so po uradnih podatkih čakalne dobe še vedno neznosne. Zadnje poročilo Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) za februar 2021 kaže, da pri stopnji nujnosti "Zelo hitro" na prve preglede nad dopustno dolgo čaka 62 odstotkov vseh čakajočih, na terapevtsko-diagnostične postopke pa več kot 14 dni čaka 50 odstotkov vseh čakajočih pri tej stopnji nujnosti.

A kot kaže, pri poročanju o čakalnih dobah prihaja do velike zmede. Ministrstvo za zdravje je namreč v okviru julijskega razpisa za skrajševanje čakalnih vrst ugotovilo, da je skoraj polovica na papirju že dolgo čakajočih bolnikov storitev že opravila. Na nov termin so lahko naročili le 12 odstotkov tistih, ki so jih uspeli priklicati. Zato bodo po pojasnilih državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje Roberta Cuglja konec tega meseca objavili nov razpis za skrajševanje čakalnih vrst, ki bo temeljil na prečiščenih čakalnih seznamih.

Kot je poudaril državni sekretar, je ministrstvo za zdravje že maja od vseh izvajalcev zdravstvenih storitev zahtevalo, naj prečistijo čakalne sezname, a so se očitno nekateri tega zelo neresno lotili. Na ministrstvu so z deležniki pripravili paleto ukrepov, s katerimi nameravajo prečistiti čakalne vrste.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 10:18 5. November 2021.

    in kako to da ima vzajemna dobiček, ker NI BILO stroškov in bo zavarovancem vračalapreveč vplačane premije ???????

  • 08:10 5. November 2021.

    Upam, da ne vnašajo v statistiko obravnav vsak mail, na katerega odgovorijo. Jaz namreč že od avgusta dalje pisarim in …

  • 08:02 5. November 2021.

    Ne me basat ! ! ! Kakšno nakladanje ! ! ! ! Dobivajo še nagrado za vse nedelo .

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.