Pretresljivi posnetki zdravih jeter in jeter alkoholika

Foto: youtube
Foto: youtube
Dvojčicama, ki imata težave z alkoholom, želi prikazati, kaj se jima bo zgodilo, če bosta nadaljevali z razvado.
Oglej si celoten članek

Jetra imajo pomembno vlogo pri presnavljanju hrane, spopadanju z okužbami, uravnavanju pretoka krvi in odstranjevanju strupenih snovi, tudi alkohola, iz telesa. Dolgotrajna prisotnost alkohola v telesu poškoduje jetra.

Posnetek ene od ameriških TV oddaj o zdravju prikazuje razliko med zdravimi jetri in jetri moškega, ki je umrl od ciroze. Gostujoči zdravnik v oddaji želi dvojčicama, ki imata težave z alkoholom, prikazati, kaj se jima bo zgodilo, če bosta nadaljevali z razvado.

Ciroza: takšna so jetra

Zdrava jetra so rdečkasto- rjave barve, jetra bolnika s cirozo pa so na drugi siva, groba, na njih so vidni temni madeži od brazgotin. Gre za zadnji stadij jetrne bolezni. Neprestana vnetja in uničevanje celic namreč na tem pomembnem organu povzročijo nepopravljive brazgotine. Brazgotinsko tkivo nazadnje onemogoči normalen pretok krvi, kar povzroči odpoved jeter in smrt.

Zdravnik upa, da bo to odkritje dekleti prepričalo k prenehanju pitja. "V bistvu je vsaka ženska alkoholičarka, ki sem jo zdravil in ki popije toliko kot vi, že imela določeno stopnjo alkoholne bolezni jeter. Ne morem vama reči, da imata cirozo, saj je ne dobijo vsi, vendar me skrbi, da sta že ogroženi in da se bo na koncu končalo slabo in strašno. Ciroza je posledica dolgotrajne poškodbe jeter in je zelo boleča," je osuplima dvojčicama dejal zdravnik.

Huda, napredovala oblika bolezni  lahko povzroči zelo resno stanje - krvavitev iz varic v steni požiralnika. "Žile se raztrgajo in v nekaj minutah lahko izkrvavite do smrti," je dodal doktor. 

Ženske bolj ogrožene

Dr. Drew Pinsky je dejal, da so ženske, ki pijejo, petkrat bolj ogrožene od moških, saj po njegovem v želodcu nimajo encima, nujnega za razgradnjo alkohola. Zdravnik je ob tem dodal, da poleg drugih posledic na telo, dolgoletna zloraba alkohola lahko vodi tudi v degeneracijo in propad celic v možganih, kar na koncu privede do hude možganske poškodbe.

Stopnje alkoholne bolezni jeter

Pitje nekaj kozarcev vina na dan, dva do tri tedne zapored, lahko pri ženskah že močno poveča tveganje za razvoj zamaščenih jeter. Alkohol vpliva na to, kako jetra razgrajujejo maščobo, in kmalu se jetrne celice napolnijo z njo. Če oseba količine alkohola ne zmanjša, stanje napreduje v hepatitis (vnetje jeter) in sčasoma v cirozo.

Pri zamaščenih jetrih se večinoma ne pokažejo nobeni simptomi, zato stanja pogosto ne odkrijejo. Alkoholni hepatitis prav tako včasih ne povzroča težav, vendar se pri moških po desetih letih popivanja, pri ženskah pa še prej, običajno pojavijo slabost, občasno tudi bruhanje, bolečina pod desnim rebrnim lokom, hujšanje, vročina, rumeno obarvanje kože in očesnih veznic (zlatenica) in otekanje trebuha.

Ciroza pogosto več let ne povzroča težav, kar pomeni, da je običajno že prepozno. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 12:28 14. Maj 2018.

    Zakaj ne primerjate možgane normalnih oseb in politikov ?

  • 12:18 14. Maj 2018.

    mogoče pa ubogi siromak, katerega jetra razkazujejo niti ni toliko spil, pač pa je pojedel in popil mnogo sladkega, recimo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.