Preventivni programi: Dora le za 55 odstotkov Slovenk

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Preventivni programi Dora, ZORA in Svit dokazano rešujejo življenja. Ob letošnjem Tednu boja proti raku zato poziv vsem, da se programov redno udeležujejo. Medtem program Dora še vedno ne deluje v celotni Sloveniji, vabila na preglede dobiva le 55 odstotkov Slovenk. Ostale morajo za preventivo poskrbeti same.
Oglej si celoten članek

V Sloveniji v zadnjih letih za rakom zboli več kot 13.000 ljudi, trenutno pa v Sloveniji živi 90.000 ljudi, ki so bolezen preživeli. Zdravljenje večine rakov je uspešnejše, če so odkriti na začetni stopnji razvoja. 

Večina bolnic ni prišla na preventivni pregled

"Večina žensk, ki zboli za rakom materničnega vratu, se ne udeležuje redno programa ZORA. Neodzivnice praviloma zbolijo za razširjeno ali razsejano obliko raka, pri katerem je napoved izida bolezni slabša," pojasnjujejo na Onkološkem inštitutu. Pregledov se premalo udeležujejo predvsem ženske med 50 in 64 letom starosti. Presejalni program za odkrivanje raka na materničnem vratu je bil uveden leta 2003, vanj so vključene ženske med 20 in 64 letom starosti, zastavljen pa je tako, da vsaj enkrat v treh letih ženske pridejo h ginekologu na odvzem in pregled brisa materničnega vratu. Leta 2014 je bila zabeležena najmanjša incidenca raka materničnega vratu v zadnjih 60 letih. 

Presejalne mamografije le za 55 odstotkov Slovenk

Presejalni program za raka na dojkah Dora je namenjena ženskam med 50. in 69. letom starosti, vanj pa je vključenih le 55 odstotkov žensk, saj program še vedno ni razširjen po vsej Sloveniji. V program tako vabijo ženske iz Maribora, Ljubljane, Kopra in Kranja. Nov strateški načrt predvideva širitev programa na območje celotne Slovenije do leta 2018. Dosedanja udeležba v programu je več kot 80-odstotna, odkrili pa so več tisoč rakov. Dve tretjini rakov dojk odkrijejo v omejeni obliki bolezni, tretjina odkritih rakov pa je manjših od enega centimetra.

Le en pregled ni dovolj!

V programu Svit, ki ga zvajajo ga sedmo leto, so ciljno populacijo pa so lani razširili na stare od 50 do 74 let. "Največja zmota je, če ljudje mislijo, da da je dovolj, če se programu odzovejo enkrat. Treba se je odzvati vsaki dve leti," je opozorila Jožica Maučec Zakotnik iz Onkološkega inštituta. V šestih letih so odkrili 6000 rakov in 15.000 predrakavih sprememb. Od odkritih rakov jih je bilo 72 odstotkov odkritih v zgodnji fazi in onkološko zdravljenje ni bilo potrebno.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.