Previdno z uporabo kapljic

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Kdaj k zdravniku, kako se prepozna in kako preprečuje vnetje ušes pri malčkih in dojenčkih.
Oglej si celoten članek

"Glavna terapija pri vnetju ušes so antibiotiki. S kapljicami lahko pordel, občutljiv in vnet bobniček poškodujemo," opozarja pediater Damir Dabranin. Kapljice uporabljamo samo takrat, ko ima otrok poškodovan in vnet slušni hodnik, torej ko gre za zunanje vnetje slušnega hodnika.Takšno vnetje se pogosto kaže z madeži na zglavniku, kjer je otrok ležal.

"Kapljice v tem primeru segrejte v dlani na telesno temperaturo, saj prehladne ali pretople kapljice iritirajo receptorje za zaznavanje položaja telesa v prostoru in otrok lahko občuti izgubo ravnotežja," opozarja. Dodaja, da je to sicer prehodna motnja, ki pa je resna in nadležna.

Kako prepoznati vnetje ušes

Pediatra obiščemo, če malčki tožijo po bolečinah v ušesih. “Simptomi pa so lahko tudi povišana telesna temperatura, razdražljivost, jok, neješčnost in podobno,” pojasnjuje Dabranin. Pri Mariborskih lekarnah priporočajo obisk pediatra, ko ima otrok več dni zaporedoma povišano temperaturo in ko otrok suho kašlja več kot teden dni. Samozdravljenje v tem primeru odsvetujejo.

Kako ga preprčimo

Pediater svetuje, da redno skrbimo za higieno nosu in razmislimo o možnosti zaščite proti bakteriji pnemokok. Pravi, da se ji lahko izognemo tudi s cepljenjem. “Tako se lahko izognemo operativnim posegom nasilnega prezračevanja srednjega ušesa z ustavljanjem cevk v bobnič ter operativnem odstranjevanju povečane žrelnice. To je eden od anatomskih razlogov pri vnetju srednjega ušesa,” pravi. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.