Primer, kot ga še ni bilo. Nova vprašanja.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
89-letna Nizozemka je umrla po svoji drugi okužbi z novim koronavirusom; prvič je bolezen covid-19 premagala.
Oglej si celoten članek

Zdravniški tim, ki je skrbel za obravnavo pokojne 89-letne Nizozemke, sporoča, da je bila druga okužba mnogo hujša od prve in da je bila genetska informacija v dveh primerih različna, kar pomeni, da je bila okužena z dvema različnima sevoma virusa, so poročali tamkajšnji mediji. Gre za prvi zabeležen tovrstni primer na svetu. 

Nizozemka je sicer v času okužbe prejemala kemoterapijo, bolehala je za redko obliko akutne limfoblastne levkemije, oblike krvnega raka, ki napade bele krvne celice. Umrla je tri tedne zatem, ko so zdravniki ugotovili, da je ponovno okužena tudi z novim koronavirusom. 

Ko je zbolela prvič, je imela povišano temperaturo in močan kašelj, iz bolnišnice so jo v domačo oskrbo odpustili po petih dneh. Dva meseca kasneje je začela z novim zdravljenjem s kemoterapijo, bila je ves čas utrujena. Drugih znakov, ki bi nakazovali na covid-19, ni imela. Kasneje se ji je zopet ponovil močan kašelj, povišana temperatura, težko je dihala. 

Testirana je bila nekajkrat, rezultati četrtega in šestega dne njenega zdravljenja so bili negativni. Osmi dan se je njeno stanje močno poslabšalo, dva dni kasneje je umrla. 

Zdravniki so sporočili, da je bila njena druga okužba z novim koronavirusom mnogo težja od prve in da je šlo za dva različna seva virusa. 

Do tega primera je prišlo le nekaj dni zatem, ko se je 25-letni Američan v obdobju 48-tih dni dvakrat okužil. Tudi v tem primeru so zdravniki ugotovili, da je bila njegova druga okužba mnogo težja od prve, zaradi česar je moral v bolnišnico. Tudi on je bil okužena z dvema različnima sevoma. 

Covid-19 Krizni sestanek vlade. Zapiranje po upravnih enotah?

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 21:52 13. Oktober 2020.

    To je zaskbljajoče. Lahko se zgodi tudi mlajšim.

  • 20:41 13. Oktober 2020.

    To je že tragikomično vse skupaj s tem virusom in paničarenjem. 89 let stara oseba je umrla. Tudi brez virusa, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.