Pripravite topla oblačila

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Za petek že napovedi za minus. Kljub temu ne pozabite na gibanje na prostem.
Oglej si celoten članek

Danes lahko v večini predelov države uživamo v sončku, najvišje dnevne temperature se gibajo od 16 do 20, na Goriškem do 23 stopinj Celzija, sporočajo z Agencije RS za okolje.

V ponedeljek bo zmerno do pretežno oblačno, ponekod po nižinah pa nam bo pogled zastirala megla. Najnižje jutranje temperature bodo jutri 4 do 9, na Primorskem do 14, najvišje dnevne od 12 do 18, na Primorskem do 20 stopinj Celzija.

Pripravite dežnike in topla oblačila

V torek bo pretežno oblačno, popoldne bo žal občasno deževalo. Najvišje dnevne temperature, ki jih lahko pričakujemo v torek so 11 do 13 stopinj Celzija, na Primorskem pa bo še toplo, do 18 stopinj Celzija. Podobno vreme nas sodeč po verjetnostni napovedi čaka tudi v sredo in četrtek, za petek zjutraj pa bo na Gorenjskem najbrž tudi minus. Čeprav bo drugi konec tedna suh in lep, nas čakajo nizke temperature, ki se bodo zjutraj gibale okoli ničle, na Primorskem pa okoli šest stopij Celzija.

Bodite veliko zunaj 

Kljub vse nižjim temperaturam pa ni razloga, da bi prenehali z zdravim gibanjem na prostem, opozarjajo na nacionalnem institute za javno zfdravje (NUJZ). “Priporočila za temperaturo, pri katerem bi bilo potrebno omejiti gibanje na prostem, ni,” pravijo. 

Gibanje na prostem in športna aktivnost sta po njihovih besedah vedno zelo pomembni, saj sta osnovi zdravega in kakovostnega življenje. Ob nižjih zunanjih temperaturah je potrebno prilagoditi obnašanje in najbolj izpostavljene dele telesa posebej zaščititi: “Prilagoditve otroka na gibanje v mrazu se nekoliko razlikujejo od odraslega, kar moramo upoštevati tudi ob zaščiti. Otroci, predvsem dojenčki, izgubljajo toploto hitreje in lažje kot odrasli, ob tem pa je samo z drgetom ne morejo proizvesti dovolj.” 

Opozarjajo pa, da že pri temperaturah nad nič stopinj Celzija lahko ob močnem vetru ob neprimernih oblačilih (mokra, za gibanje in šport neprimerna oblačila) nastanejo podhladitev in ozebline: “Najpogosteje pride do podhladitve pri nizkih okoljskih temperaturah, lahko pa tudi pri temperaturah nad štiri stopinjami Celzija, če je oseba mokra, prepotena ali v mrzli vodi.” 

Foto: Profimedia Otrok jeseni Otroke je zato ob sprehodu po njihovih besedah v mrazu potrebno obleči v topla oblačila, sestavljena iz več plasti lažjih oblačil, saj le te učinkoviteje ohranjajo telesno temperaturo. Nosijo naj kapo, šal, rokavice, ki se na koncu tesno prilegajo zapestjem, in vodo-odporno obutev.

“Volnena in svilena oblačila ter oblačila iz nekaterih umetnih materialov (polipropilen) so toplejša od bombaža. Vrhnja oblačila naj bodo tesno tkana (plašč, jakna itd.) in naj ne prepuščajo vetra,” pojasnjujejo.

Opozarjajo, da tudi potenje hitro odvaja telesno toploto, zato moramo biti tudi pozorni, da otroci ob gibanju na prostem niso preveč oblečeni in jim ni prevroče. Če se otroci zunaj intenzivno gibajo, odstranimo plast oblačila. “Pazimo, da otroci na mrazu ne mirujejo. Če otrok sedi, oziroma ga prične zebsti, ga spodbujamo, da giba z rokami in nogami,” so zaključili.

Bodite pozorni pa tudi na mrazenje: “Če opazite, da otroka mrazi ali se celo trese, pojdite v topel prostor. Mrazenje je pomemben znak, da telo izgublja toploto hitreje, kot jo proizvaja.”

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 12:54 16. Oktober 2016.

    kakšen sonce, sami oblaki, ne znate niti za en dan nazaj napovedat, lažnivci

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.