Prispela nova pošiljka, tako bo potekalo cepljenje

Foto: UKC Maribor
Foto: UKC Maribor
V prihodnjem tednu bodo nadaljevali s cepljenjem starejše populacije, cepiva bodo namenjena za starejše od 70 let. "V začetku marca bomo imeli 150.000 precepljenih," je na današnji novinarski konferenci dejal direktor NIJZ.
Oglej si celoten članek

Prva pošiljka cepiv AstraZenece proti covidu-19 bo v Slovenijo prišla konec tedna ali pa v začetku prihodnjega tedna, so za STA pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Gre za 15.000 odmerkov cepiv.

V preteklih dneh je v Slovenijo prišla nova pošiljka cepiv proti covidu-19 proizvajalca Moderna, šlo je za 2400 odmerkov. Nova pošiljka z 4800 odmerki Moderninega cepiva se pričakuje v petek.

Danes pa se pričakuje nova pošiljka z okoli 17.550 odmerki Pfizerjevih cepiv. Ta pošiljka bo namenjena predvsem za drugi odmerek cepljenja. V prihodnjem tednu bodo nadaljevali s cepljenjem starejše populacije, cepiva bodo namenjena za starejše od 70 let. "V naslednjem mesecu dobimo v državo okoli 200 tisoč cepiv. V začetku marca bomo imeli 150.000 precepljenih, sicer spadamo med države z visokim odstotkom cepljenih," je na današnji novinarski konferenci dejal direktor NIJZ, Milan Krek. 

Ali se bo morebiti spreminjala strategija cepljenja glede na veliko cepljenih v domovih za starejše občane, da bi se določene rizične skupine in šolnike prej cepili, je vprašanje, ki ga je po Krekovih besedah treba nasloviti na vlado in ministrstvo za zdravje. Poudaril je, da vsi starostniki še niso precepljeni, tudi tisti,ki so starejši od 80 let. "Tudi precepljenost sama še ne pomeni popolne zaščite, ker cepivo ni 100 %. Vedeti je treba, da se veliko ljudi tudi ne cepi iz različnih razlogov," je dodal. Precepljenost med zaposlenimi v domovih za starejše se giblje od 17 do 80 procentov. 

Po podatkih NIJZ je bilo do sobote v Sloveniji z enim odmerkom cepljenih 52.942 ljudi, z dvema pa 23.035.

Foto: NIJZ Cepivo Phizer Naslednja pošiljka 9. februarja

Naslednja pošiljka Pfizerjevega cepiva se pričakuje v torek, 9. februarja, ko naj bi v Slovenijo prišlo 17.550 odmerkov, nato 15. februarja 21.060 odmerkov in 22. februarja 22.030 odmerkov.

Ni pa še znano, kako bo z nadaljnjimi pošiljkami cepiva AstraZenece, ki je zeleno luč Evropske agencije za zdravila in Evropske komisije dobilo konec prejšnjega tedna.

Sicer pa je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen v nedeljo na Twitterju sporočila, da bo podjetje AstraZeneca v prvem letošnjem četrtletju EU dobavilo 40 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19.

dezurni@zurnal24.si

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 14:53 1. Februar 2021.

    Cepivo AstraZeneke je pokazalo dobre rezutate pri populaciji 18 do 65 let starosti . Za starejse je bilo zanesljivo samo …

  • 14:27 1. Februar 2021.

    do konca marca bo ena polovica cepljena,druga polovica pa prekužena in bo epidemije konec,amak vele mojstri bodo še naprej zatirali …

  • 13:56 1. Februar 2021.

    MS: Ni res! Poglej spisek prejemnikov borčevskih penzij!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.