Prispelo posodobljeno cepivo, kdo ga bo lahko prejel?

Foto: Anže Petkovšek Cepivo proti Covid-19
Foto: Anže Petkovšek Cepivo proti Covid-19
V septembru naj bi v Slovenijo prispelo med 500.000 in 700.000 odmerkov prilagojenih cepiv.
Oglej si celoten članek

Slovenija naj bi v tem tednu prejela prilagojeno cepivo z antigenom različice vuhan in omikron BA1. Dobrih 70.000 odmerkov bo od proizvajalca Moderna in nekaj več kot 300.000 odmerkov od proizvajalca Pfizer. V septembru naj bi skupno prispelo med 500.000 in 700.000 odmerkov prilagojenih cepiv, pojasnjujejo na NIJZ. 

Cepivi registrirani za poživitvene odmerke

"Cepivi pokrivata, tako kot dosedanja cepiva, originalno različico SARS-CoV-2, poleg tega pa tudi novejšo različico omikron, ki je prevladujoča različica v letošnjem letu," razlaga nacionalna koordinatorka cepljenja Marta Grgič Vitek. Cepivi sta registrirani za uporabo pri osebah, starejših od 12 let, ki so že prejele vsaj osnovno cepljenje in je od zadnjega cepljenja minilo vsaj tri mesece. "To se pravi, registrirani sta za poživitvene odmerke." Za osnovno cepljenje se bodo še vedno uporabljala stara cepiva. 

"Klinične študije kažejo, da posodobljena cepiva zagotavljajo boljši odziv protiteles oziroma višji nivo protiteles, ki nevtralizirajo omikron različico in njene podrazličice," razlaga Grgič Vitkova. Kakšna bo učinkovitost preprečevanja, se bo videlo v prihodnje.

Na cepljenje se je treba naročiti

Izvajalci cepljenja bodo cepiva prijeli prihodnji teden, na NIJZ predvidevajo, da bi se cepljenje lahko začelo prihodnji teden.
Kar se tiče organizacije cepljenja pojasnjujemo, da smo izvajalce z dopisom pozvali, da naj ustrezno organizirajo cepljenje. Osebe se lahko na cepljenje naročijo preko osebnega zdravnika ali najbližjega cepilnega centra. To velja tudi za prilagojeno cepivo," pojasnjujejo na NIJZ, kjer deluje posvetovalna skupina za cepljenje, ki pripravlja navodila v zvezi s cepljenjem.

Kdo bo lahko posodobljeno cepivo prejel?

Drugi poživitveni odmerek se trenutno priporoča predvsem za osebe s povečanim tveganjem za težji potek (posebej ranljivi kronični bolniki), oskrbovance domov za starejše in vse osebe, stare 80 let in več, priporočljiv pa je tudi za osebe, stare 60 let in več. "Cepljenje se pri teh ranljivih osebah priporoča predvsem, če je od cepljenja minilo več kot šest mesecev," pravi Grgič Vitkova. 

Priporoča se tudi osebam, ki so prejele osnovno cepljenje za podaljšanje zaščite.

"Osebe se lahko na cepljenje naročijo preko osebnega zdravnika ali najbližjega cepilnega centra. To velja tudi za prilagojeno cepivo," pojasnjujejo na NIJZ.

Precepljenost v Sloveniji je še vedno nižja od precepljenosti v drugih evropskih državah, prvi poživitveni odmerek je prejelo 60 odstotkov starejših od 60 let. Večina cepljenih je zadnji odmerek prejela pred več kot pol leta. 

V Sloveniji je sicer trenutno dostopnih pet cepiv proti covidu-19: mRNA cepiva: Comirnaty 30 in Comirnaty 10 (Pfizer/BioNTech) ter Spikevax (Moderna); vektorsko cepivo: Jcovden/Janssen (Johnson&Johnson); proteinsko cepivo: Nuvaxovid (Novavax).

Cepivi Pfizerja in Novavaxa sta registrirani za cepljenje oseb starih 12 let in več, cepivo Moderne pa za osebe stare 6 let in več, vendar se cepivo Spikevax priporoča predvsem za starejše od 30 let. Cepivo Comirnaty 10 je registrirano za otroke stare 5-11 let. Cepivo Jcovden/Janssen (J&J) je registrirano za cepljenje oseb starih 18 let in več.

Za poživitvene odmerke se uporablja mRNA cepivo in to velja predvsem za osebestarejše od 30 let. Priporočen presledek med osnovnim cepljenjem in prvim poživitvenim odmerkom je za osebe, polno cepljene z mRNA cepivom ali osebe, cepljene z »mešano shemo« (Vaxevria + mRNA cepivo), vsaj 3 mesece po drugem odmerku.

Osebe, polno cepljene z vektorskim cepivom, prejmejo poživitven odmerek vsaj 2 meseca po osnovnem cepljenju. Priporočen presledek med prvim in drugim poživitvenim odmerkom je vsaj 3 mesece.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 20:32 9. September 2022.

    No, pa se je na Žurnal steklo za dva meseca za plače. Fer bi bilo, da na take članke pripnete …

  • 13:13 9. September 2022.

    Cepilni junkiji navalite, eno in edino odresilno dozo pa na skorajsnje slovo iz te mizerije. Kako lahko kdorkoli tej brozgi …

  • 12:59 9. September 2022.

    odkar je teto po 2. odmerku kap, ter je posledica da je oglušela..je vse skp en zmazek. Skratka, tisti ki …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.