Probiotiki: Najnovejša slovenska raziskava

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Živila, ki vsebujejo koristne probiotične bakterije, tudi kislo zelje in kefir.
Oglej si celoten članek

Raziskovalci treh ljubljanski fakultet; medicinske, biotehnične in fakultete za šport, so v teh dneh objavili študijo o vplivu probiotikov na aktivne športnike, plavalce. V študiji so namreč želeli preveriti učinke uporabe probiotičnih izdelkov na krvne in imunološke parametre pri športnikih v precesu treninga. Preprosteje, raziskovalce je zanimal vpliv probiotika na zmanjšanje vnetja v telesu, ki ga lahko povzroči trening. 

Potek raziskave

V preiskovani skupini je sodelovalo dvajset plavalcev različnih spolov (10 moških in 10 žensk), starih med 15 in 20 let. Vsak športnik je štiri mesece, koliko je trajalo opazovanje, prejemal en mesec pripravek probiotika, en mesec pa enak pripravek, vendar brez vsebnosti probiotične kulture (placebo), piše članku, ki so ga raziskovalci objavili v strokovni publikaciji  "Kinesiologija Slovenica"

Rezultat

Rezultati kažejo, da je imelo uživanje probiotičnega pripravka, ki je vseboval mlečnokislinske bakterije Lactobacillus acidophilus vpliv na povečano tvorbo rdečih krvničk, predvsem je bilo to izraženo pri moških.

"Pri športnikih je običajno vzrok za povečano tvorbo rdečih krvničk povečan trening, pri enakomernem treningu pa gre lahko tudi za vplive, ki zmanjšujejo vnetne dejavnike, ki sicer zavirajo tvorbo rdečih krvničk in povečujejo produkcijo vnetnih celic (monocitov, limfocitov, eozinofilcev, bazofilcev). V obdobju po jemanju probiotikov je očitno prišlo do manjše vnetne stimulacije limfocitov,"  je ugotovitve slovnske raziskave pojasnil vodilni avtor študije in profosor na Medicinski fakulteti Ljubljana, Dr.  Alojz Ihan. Profesor dodaja, da bodo neposreden vpliv probiotika na zmanjšanje vnetja, povzročenega s treningom, morale dokazati nadaljnje študije.

Zelje, kefir...

Živila, ki vsebujejo koristne probiotične bakterije, kot so npr. kislo zelje, kefir, probiotični jogurti, so tudi sicer priporočljiva za uživanje, saj imajo številne ugodne učinke na zdravje, dodajajo na portalu prehrana. si

 

izdelajte sami Probiotik brez aditivov

Magazin 5 mitov o probiotikih

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.