Prva ljubezen: Naj se vam otrok zaupa

Foto: Profimedia Mati in otrok
Pomembno je, da odnos z otrokom gradite vse od začetka.
Oglej si celoten članek

"Starši si otrokovo zaupanje pridobivajo že od rojstva. Otroci staršem zaupajo, če starši izpolnijo obljubljeno. Pa naj bo to obljuba za skupno igro ali za odvzem neke ugodnosti. Če starši ne izpolnijo obljubljeno, otroci pričnejo izgubljati zaupanje. Pomemben je tudi občutek varnosti, ki ga starši dajemo otrokom," pravi upokojena pedagoška delavka Zinka Ručigaj, ki staršem svetuje pri vzgoji in jim odgovarja na vprašanja, ki se pojavljajo skozi odraščanje njihovih najmlajših.

Vaš otrok se je v šoli, morda celo že v vrtcu, zaljubil, zagledal v sošolko oziroma sošolca in bi vam to rad povedal. Vsak rad deli lepe novice, tudi otroci, zato je pomembno, da z njimi zgradite odnos, za katerega bo vedel, da je odprt. Otrok mora vedeti, da vam lahko zaupa. Tu pa je pomembna tudi vaša reakcija, poudarja Zinka Ručigaj, ki poudarja, da je pomembno, da otroka jemljemo resno, se iz njega, njegovih simpatij, ne norčujemo: "Pri tem je pomembno, da ga razumemo, kar se mu dogaja, ne delimo nasvetov, zgolj razumevanje. Pomembno je, da ga jemljemo resno, se ne norčujemo. Tako nam otrok zaupa svoje skrivnosti."

Zato je pomembno, da se otrok zaupa staršu, da ima simpatijo

Ne samo, da je prav, da vam otrok zaupa vse svoje občutke, pomembno je, da otrok čuti, da vam lahko zaupa. Tako boste skozi pogovor dosegli, da se bo na vas obrnil tudi, ko bo potreboval pomoč in ta občutek ga bo spremljal celo življenje. Kdo bo znal bolje pomagati kot mama ali oče?

"Otrok, ki nam zaupa, bo zaupal tudi tisto, kar je zanj pomembno: o prvi ljubezni, o simpatiji, ki se je razvila morda že v vrtcu ali kasneje v šoli. Tudi pri tem je pomembno, da ga jemljemo resno, razumevajoče, da ne delimo nasvetov, sploh pa se ne norčujemo. Z deljenjem nasvetov in norčevanjem naredimo le to, da nam otrok ne bo več zaupal tako pomembnega dogajanja, kot je simpatija do nekoga drugega. Seveda nam otrok zaupa o prvi ljubezni in vseh drugih, če je v družini medsebojno zaupanje in se otrok počuti varen. Pomemben je odnos med starši in otroki v mlajšem obdobju in tudi kasneje med odraščanjem," je za Žurnal24 povedala Ručigajeva.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.