Pri teh ljudeh je obnovitveni odmerek še kako pomemben

Foto: Epa
Foto: Epa
Pri onkoloških bolnikih so dodatni, obnovitveni odmerki ključni. Prav tako je pomembno, da redno nosijo maske in ohranjajo fizično razdaljo. Svoje najbližje naj spodbujajo k cepljenju.
Oglej si celoten članek

Bolniki z rakom, ki so bili cepljeni z dvema odmerkoma cepiva covid-19, naj ne podcenjenjujejo tveganja za okužbo s koronavirusom, so opozorili znanstveniki. 

Od 54 onkoloških bolnikov, ki so se okužili s koronavirusom in so bili cepljeni z dvema odmerkoma cepiva Moderne in Pfizer /BioNTech ali enim odmerkom cepiva Johnson & Johnson, jih je bilo kar 65 odstotkov hospitaliziranih, 19 odstotkov jih je končalo na intenzivni negi. Po podatkih Mednarodnega konzorcija za preučevanje Covid-19 in raka je 13 odstotkov teh ljudi umrlo na oddelkih za intenzivno nego.

V študiji, ki so jo raziskovalci objavili v strokovni medicinski reviji za onkologijo Annals of oncology, učinkovitosti cepiv pri preprečevanju okužb s covid-19 niso upoštevali.  

Bolniki s krvnim rakom najbolj na udaru

Vendar so ti bolniki, cepljeni dvema odmerkoma cepiva, prav tako zboleli za hujšo obliko covida -19 - enako kot v primerjalni skupini 1656 necepljenih bolnikov z rakom in covidom-19. Raziskovalci so ugotovili, da so v največji nevarnosti bolniki s krvnim rakom. 

"Številne študije kažejo, da cepivo pri bolnikih z določeno obliko raka, ne spodbudi močnega imunskega odziva. Gre za prvo tovrstno študijo," je dejal dr. Jeremy Warner z univerze Vanderbilt v Nashvillu.

 

"Pri onkoloških bolnikih so dodatni obnovitveni odmerki ključni. Pri omenjenih bolnikih je prav tako pomembno, da redno nosijo maske, ohranjajo fizično razdaljo. Svoje najbližje naj spodbujajo k cepljenju," je dodal Warner.

dezurni@styria-media.si
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 14:20 29. December 2021.

    Od 54 onkoloških bolnikov, ki so se okužili s koronavirusom in so bili cepljeni z dvema odmerkoma cepiva Moderne in …

  • 09:59 29. December 2021.

    Google je vsak teden plačal spletno delo od doma od 6000 do 10000 evrov. Od Googla sem prejel prvi mesec …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.