Psihologi se odzivajo z znanstvenimi ugotovitvami

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Raziskave med drugim kažejo, da med otroci, ki so bili vzgojeni v družinah raznospolnih staršev in otroci, vzgojenimi v družinah z istospolnimi starši, ni pomembnih razlik glede spolne usmeritve otroka, njegovega osebnostnega razvoja in družabnih vezi.
Oglej si celoten članek

Na javne razprave o novem zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih so se v Društvu psihologov Slovenije (DPS) odzvali s strokovnim stališčem, ki so ga oblikovali na podlagi objavljenih raziskav ter na podlagi strokovnih razprav.

Obenem podajajo jasno stališče, da nov zakon, ki izenačuje istospolne in raznospolne skupnosti, le popravlja protiustavnost dosedanje ureditve. 

Nasproti jeziku sovraštva

“Nasproti predsodkom, ideološkim pristranostim in jeziku sovraštva do drugačnosti, ponujamo znanstvena spoznanja. Predsodki in manipulacije otrokom ne bodo pomagali,” opozarjajo.

“Vsakdanje življenje kaže, da v mnogih tako imenovanih »pravih« družinah prihaja do zlorabe otrok, da pa je v nepopolnih in enospolnih lahko njihovo življenje lepo in prijazno,” opisujejo v DPS. Pravijo, da zakon nikomur nič ne podarja, ampak le ureja zadeve tako, da bo vsak otrok lahko zaživel v prijaznem okolju. “Vnaprejšnje stigmatiziranje kogarkoli, zaradi lastnosti, ki nimajo nobene zveze z odnosom do otrok in ravnanjem z njimi, v demokratični družbi pač ni dopustno,” so ostri.  

Raziskave so jasne

Številne raziskave, ki so jih pregledali, dosledno kažejo, da spolna usmeritev staršev v nobenem pogledu ne škodi razvoju otrok, ki odraščajo v družinah s starši istega spola. Raziskave so pokazale, da med otroci, ki so bili vzgojeni v družinah raznospolnih staršev in otroci, vzgojenimi v družinah z istospolnimi starši, ni pomembnih razlik glede spolne usmeritve otroka, njegovega osebnostnega razvoja in družabnih vezi. 

“Socialno okolje, v katerem odraščajo otroci v družinah z istospolnimi partnerji, sicer ni povsem enako socialnemu okolju, v katerem odraščajo otroci v družinah s partnerji različnega spola, vendar znanstvena spoznanja kažejo, da se njihov razvoj v nobenem ključnem vidiku ne razlikuje od razvoja otrok, odraščajočih v družinah heteroseksualnih staršev,” so natančni. Otroci heteroseksualnih in homoseksualnih staršev se z vidika anksioznosti, depresivnosti, samopodobe, socialne prilagojenosti in podobnih vidikov ne razlikujejo. “Prav tako otroci iz družin s partnerji istega spola nimajo nobenih razvojnih primanjkljajev, kot to skušajo prikazati nasprotniki zakona,” so sklenili.

anja.scuka@zurnal24.si 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.