Psihoterapevtka: "Mlade se mrcvari po zasebnih praksah"

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Poklic psihoterapevt ni registriran, obseg storitev ne sledi potrebam, velike so razlike v kvaliteti. Ker je psihoterapevtov premalo, njihove cene letijo v nebo. Psihoterapija postaja "biznis", pravi psihoanalitična psihoterapevtka Urška Batellino. Na ministrstvu za zdravje bodo v kratkem v javno razpravo dali prepotrebni zakon psihoterapiji, s katerim želijo v prvi vrsti regulirati poklic.
Oglej si celoten članek

Stanje po covidu je mnogo hujše, kot se je mislilo prej, opozarjajo strokovnjaki. Duševne motnje so v porastu, stopnji alkoholizma in samomorilnosti pa sta pri nas tako in tako med najvišjimi v evropskem prostoru. Posledično s tem naraščajo potrebe po psihiatrični obravnavi. Dostop do psihologa oziroma psihiatra v javnozdravstveni mreži je težaven, da o psihoterapevtih sploh ne govorimo. 

Psihoterapija postaja "biznis"

Področje psihoterapije je pri nas še posebej problematično. Poklic psihoterapevt ni registriran, obseg storitev ne sledi potrebam, velike so razlike v kakovosti. Ker je psihoterapevtov premalo, njihove cene letijo v nebo. Za uro obravnave je danes treba odšteti od 60 do 120 evrov. "Psihoterapija postaja "biznis", saj je povpraševanje večje od ponudbe. Posledično so tukaj še neizkušeni terapevti. Ko dobijo dovoljenje za odprtje privatne ambulante, le to zapolnijo v letu dni. Terapijo izvajajo nezreli, nedodelani terapevti. Da se terapevt razvije traja, gre za proces. Psihoterapevt  se ne razvije v enem letu, to je nestrokovno," pravi psihoanalitična psihoterapevtka Urška Batellino.

Prihaja vse več mladih, ki ne želijo živeti

"Naj ponazorim s primerom: prihaja namreč vedno več mladih ljudi do dvajsetega leta starosti, ki ne želijo več živeti. Terapijo takšnih mladostnikov je nemogoče izvajati privat. Zato je potrebna delovna skupina, potrebno je sodelovanje. Mlade  se mrcvari po zasebnih praksah, potem pa si lahko predstavljate, kakšen je izid. Starši so obupani, otroci so obupani, obupani smo tudi mi. Te težave v psihoterapiji so še posebej opazne v zadnjih treh letih," je dodala  Betellino. 

Foto: Profimedia mladi, depresija, psihoterapija Stisk je veliko, podatek o 25-odstotni porasti opravljenih storitev na področju duševnega zdravja pri otrocih in mladostnikih, pa to samo potrjuje. Pri nas lahko v okviru javnega zdravstva ali socialnega varstva pride do psihoterapevta zgolj peščica ljudi. Za slednje je pomoč brezplačna, saj stroške krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Vsi tisti, ki bi pomoč prav tako potrebovali, pa so prepuščeni lastni izbiri  "Psihoterapevti lahko opravijo resno šolanje ali pa vikend tečaj. Ampak vi, kot uporabnik, tega ne boste vedeli," je v nedavnem intervjuju za naš portal povedala vodja sektorja za duševno zdravje in demenco na ministrstvu Mojca Zvezdana Dernovšek.

Zaradi naraščajočih potreb prebivalstva po storitvah psihoterapije na eni strani, se na drugi strani kaže potreba po normativni ureditvi tega področja. Na ministrstvu za zdravje bodo tako v nekaj tednih v javno razpravo dali prepotrebni zakon psihoterapiji, s katerim želijo v prvi vrsti regulirati poklic. 

Kot je pojasnila Dernovšek, zakon formalno ureja poklic psihoterapevta in merila za pridobitev licence, ki trenutno ne obstaja. Zakon opredeljuje, kakšna izobraževanja, specializacije in supervizije potrebuje posameznik za opravljanje tega poklica.

Na vprašanje, ali je morda težava v kateri od visokošolskih inštitucij, ki izobražujejo psihoterapevte, je Dernovšek odgovorila, da ne, pač pa so problem "vikend tečaji". Zakon pa je ob urejanju področja psihoterapije namenjen tudi zaščiti uporabnikov. 

dezurni@styria-media.si

 

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 11:45 12. April 2023.

    Ko kličete tele ''strokovnjake'' na pomoč se zavedajte, da niso kot kirurgi ki ti odstranijo vnet slepič potem pa je …

  • 09:21 10. April 2023.

    Psihiater, človekove pravice, delo na daljavo in podobno ovijanje v vato. Včasih si spal zunaj, dobil si s frasko po …

  • 09:18 10. April 2023.

    Psihoterapija je mazastvo. In zasluzkarstvo.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.