Raziskava: Zato je tako dobro uživati jogurt

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Jogurt zmanjšuje tveganje za resne bolezni.
Oglej si celoten članek

Čeprav je večina mlečnih izdelkov neškodljivih in lahko koristijo zdravju, jogurt prednjači pri zmanjševanju tveganja za resne bolezni, piše v raziskavi, objavljeni v priznani strokovni publikaciji European Journal of Clinical Nutrition.

Dve do tri porcije na dan

Poleg osnovne prehrane lahko probiotiki v jogurtu in tudi kefirju nudijo dodatne koristi za zdravje črevesja in imunskega sistema, čeprav je na tem področju potrebnih še več podrobnejših raziskav. Sicer se za zadovoljevanje potreb po beljakovinah in mikrohranilih običajno priporočata dva do tri porcije teh izdelkov na dan, ugotavljajo raziskovalci.  

Rezultati te študije kažejo, da uživanje mlečnih izdelkov ni povezano s povečanim tveganjem za nenalezljive bolezni ali umrljivost. Pravzaprav lahko njihovo uživanje nekoliko zmanjša tveganje za številne zdravstvene izide, vključno z neželenimi srčno-žilnimi izidi in nekaterimi vrstami raka, kot so rak mehurja, rak dojke, rak debelega črevesa, rak jeter, rak ustne votline in rak jajčnikov. Nekatere študije so uživanje mlečnih izdelkov povezale tudi nižjimi stopnjami sladkorne bolezni tipa 2 in boljšim zdravjem kosti.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.