Raziskava pokazala na velike razloge za skrb

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Vsak peti mladostnik pravi, da je pogosto depresiven in da ga zanima le malo stvari, v primerjavi s 15 odstotki starejših.
Oglej si celoten članek

Rezultati mednarodne raziskave UNICEF-a in Gallupa, objavljeni v pričakovanju svetovnega dneva otrok, razkrivajo, da otroci in mladi skoraj za 50 odstotkov pogosteje od starejših verjamejo, da se svet z vsako generacijo spreminja na bolje.

Hkrati pa več kot tretjina mladih poroča o pogostem stresu in anksioznosti, vsak peti pa o povečanju depresije. UNICEF Slovenija pred svetovnim dnevom otrok, ki se bo odvil to soboto, z aktivacijami po vsej Sloveniji odpira pogovor o čustvih in si prizadeva za destigmatizacijo duševnega zdravja.

Alarmantno Najstniki imajo pogosto nihanja razpoloženja, a kljub temu ...

Kako je biti otrok v današnjem času

Raziskava The Changing Childhood Project (Projekt spreminjajočega se otroštva) je prva raziskava, v kateri je več generacij z vsega sveta delilo svoj pogled na svet in povedalo, kako je biti otrok v današnjem svetu.

Podatki kažejo, da vse več mladih verjame, da se je izboljšalo doživljanje otroštva, saj jih je velika večina prepričanih, da otroci dandanes uživajo boljšo zdravstveno nego ter izobraževanje in več fizične varnosti kot generacija njihovih staršev. Kljub optimizmu pa mladi niso naivni, saj neučakano pričakujejo ukrepe na področju podnebnih sprememb, so skeptični glede informacij, ki jih dobijo na družabnih medijih, spopadajo pa se tudi z občutki depresije in anksioznosti.

Foto: Profimedia Najstniki

Da je duševno zdravje otrok danes boljše kot je bilo za njihove starše med odraščanjem, meni le manj kot polovica mladih. Ti rezultati so v veliki meri posledica razpoloženja v državah z visokimi dohodki, kjer tako mladi kot starejši opažajo, da je danes duševno zdravje otrok slabše.

Tako mladi (59 odstotkov v povprečju) kot starejši (v povprečju 56 odstotkov) se tudi strinjajo, da se otroci danes soočajo z večjim pritiskom, da bi uspeli, kot njihovi starši v otroštvu.

UNICEF Slovenija

Današnji 15- do 24-letniki tudi pogosteje poročajo, da pogosto čutijo tesnobo in depresijo, v primerjavi z odraslimi v starostni skupini 40 let in več. V povprečju več kot tretjina mladostnikov (36 odstotkov) v 21 državah poroča o tem, da so pogosto anksiozni, zaskrbljeni ali nervozni, v primerjavi s 30 odstotki starejših ljudi. Vsak peti mladostnik (19 odstotkov) pa pravi, da je pogosto depresiven in da ga zanima le malo stvari, v primerjavi s 15 odstotki starejših.

Skrb vzbujajoča je tudi ugotovitev, da večina mladih meni, da splet predstavlja resno nevarnost za otroke, ki lahko naletijo na nasilne ali pornografske vsebine (78 odstotkov) ali pa so žrtve zastraševanja in nasilništva (79 odstotkov). Le 17 odstotkov mladih trdi, da »zelo« zaupajo družabnim medijem in menijo, da so na njih dostopne zanesljive informacije.

V povprečju 59 odstotkov mladostnikov meni, da je pritisk, s katerim se trenutno soočajo otroci glede svojega uspeha, večji od tistega, s katerim so se soočali njihovi starši.

UNICEF Slovenija

UNICEF-ov svetovni dan otrok v Sloveniji v znamenju duševnega zdravja

UNICEF Slovenija s kampanjo Kako se počutiš in projektom P-Odporni mladi pred svetovnim dnevom otrok odpira pogovor o čustvih in si prizadeva za destigmatizacijo duševnega zdravja. Aktivacijam po vsej Sloveniji se pridružujejo otroci in mladi, vzgojno-izobraževalni zavodi, UNICEF-ova otrokom prijazna mesta, podjetja in znani obrazi, na družbenih omrežjih pa jih združuje ključnik #kakosepočutiš.

UNICEF-ovi junior ambasadorji pa so s podporo znanega slovenskega reperja Nipkeja združili moči in posneli poseben video, v katerem so spregovorili o svojem doživljanju stisk in načinih njihovega reševanja. "V zadnjem letu sem zagotovo pri sebi opazil nek strah. Nismo vedeli, kaj se bo zgodilo, kako bo potekal vsak dan. Dela je bilo več, druženja pa manj. To je gotovo vplivalo na mlade," je svojo izkušnjo opisal 15-letni Jakob Ahlin, UNICEF-ov junior ambasador. "Mladi nismo dovolj slišani s strani odraslih. Ne vem ali ne razumejo naših problemov, ali jih nočejo slišati, a na njih se ne odzovejo resno in to bi bilo potrebno v prihodnosti spremeniti."

Da je večina otrok v svojih stiskah sama – o njih se ne pogovarja z nobeno odraslo osebo – je potrdila tudi raziskava UNICEF-a Slovenija (samoocena duševnega zdravja 400 otrok in mladih, starih med 10 in 18 let, iz vse Slovenije).

"Pomembno je, da stiske prepoznamo in nanje odreagiramo čim prej. Prvi korak do tega je lahko že preprosto vprašanje, kako se počutiš," je povedal Tomaž Bergoč, izvršni direktor UNICEF-a Slovenija.

Kampanja Kako se počutiš si poleg destigmatizacije duševnega zdravja prizadeva tudi za opolnomočenje odraslih, da zmorejo in znajo prepoznavati in naslavljati lastne stiske in stiske otrok, opozarja pa tudi na nedopustno dolge čakalne dobe, omejen in neenakomeren dostop do storitev ter nepovezanost sistema psihosocialne pomoči in duševnega zdravja.

Več o kampanji UNICEF-a Slovenija Kako se počutiš: www.kakosepocutis.si

P-ODPORNI mladi je del projekta »Za odprto, pravično in trajnostno Evropo v svetu – Projekt predsedovanja EU 2020–2022«, ki ga sofinancirajo Evropska unija, Ministrstvo za javno upravo in Ministrstvo za zunanje zadeve, izvaja pa Platforma SLOGA. Stališča in mnenja v nobenem primeru ne odražajo stališča ali mnenj financerjev.

Vsako leto 20. novembra, na dan, ki sovpada z obletnico Konvencije o otrokovih pravicah, UNICEF obeležuje svetovi dan otrok z aktivacijami otrok in mladih po vsem svetu. Namen svetovnega dneva otrok je dati priložnost otrokom, da je njihov glas slišan in tudi upoštevan. Na ta pomemben dan otroci po vsem svetu opozarjajo na položaj vrstnikov, odločajo o pomembnih zadevah, ki vplivajo na njihova življenja ter izražajo svoje mnenje in želje za boljšo prihodnost. Sporočila otrok UNICEF deli tudi z odločevalci na nacionalnih in lokalnih ravneh ter jih pozva, da pomagajo pri njihovi uresničitvi. V Sloveniji bo letos svetovni dan otrok potekal v znamenju duševnega zdravja in kampanje UNICEF-a Slovenija, Kako se počutiš.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 09:45 18. November 2021.

    naj zacnejo trenirat. sportna vadba dokazano uspesno kotrira depresiji. prevec so na telefonih in na kavcu. klen duh v klenem …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.