Razrast pete bolezni

Foto: EPA
Foto: EPA
Iz vrtcev in šol na Dolenjskem in v Beli krajini poročajo o številnih otrocih, ki so oboleli za peto boleznijo. Zbolevali naj bi tudi odrasli.
Oglej si celoten članek

"Letos res zaznavamo večje število obolelih, predvsem med šolskimi otroci, obolevajo pa tudi predšolski otroci," je potrdila direktorica zdravstvenega doma v Novem mestu Alenka Simonič. "Med odraslimi obolelih niti jaz, niti moji kolegi nismo zaznali," pravi Simoničeva. Bolezen je sicer zelo kužna, vendar veliko okužb pa poteka brez znakov.

Kužni, preden se pojavi izpuščaj

Simoničeva sicer meni, da je razlog za letošnji porast bolezni v tem, da se virus širi med šolskimi otroci. Šolarji, ki imajo bolezen, vendar niso prizadeti, namreč gredo kljub temu v šolo. "Menijo, da gre za splošno slabo počutje, oziroma, da so le nekoliko prehlajeni," pravi Simoničeva.  

Peta bolezen se prenaša kapljično z izločki ustne votline in dihal, neposredno z osebe na osebo, predvsem s stiki v družini ter vrtcih in šolah. Možen je tudi posreden prenos preko okuženih površin. Okužba se lahko prenaša s transfuzijo in z matere na plod. Virus se ne prenaša z blatom ali urinom.

Izpuščaja se marsikdo ustraši

Obolevajo majhni otroci, ki imajo ponavadi tudi višjo vročino, šolarji, pa tudi posamezni odrasli. Inkubacija traja od šest do deset dni. Po nekaj dneh slabega počutja, vročine in potenja (ta faza ni očitna pri vseh bolnikih) se pojavi rdečkast izpuščaj na licih (spominja na metulja ali oklofutana lica), ki se kasneje razširi še na trup in ude. "Marsikdo se prestraši zaradi izpuščajo in zato pride k zdravniku, velikokrat pridejo tudi starši z malimi otroki, po tem, ko imajo visoko vročino že več dni zapored," pravi Simoničeva.

Odrasli trpijo bolj kot otroci

Izpuščaj traja 10-14 dni. Sluznice praviloma niso prizadete, pri posameznih bolnikih so prisotne tudi bolečine v sklepih. Pri odraslih je potek okužbe običajno težji kot pri otrocih.

Bolezen praviloma samodejno izzveni v enem do dveh tednih, zapleti (vnetja različnih organov) se pojavijo izjemoma, nevarna pa je za bolnike z okrnjeno imunostjo ali različnimi boleznimi krvi in za plod okužene nosečnice (najnevarnejša do 20. tedna nosečnosti), opozarjajo na NIJZ.  Okužbe ploda se kažejo kot slabokrvnost, fetalni hidrops, smrt, splav ali prirojene nepravilnosti živčevja.

Obolimo samo enkrat

Ko enkrat bolezen prebolimo, smo doživljensko odporni. Zdravil in cepiva proti tej bolezni še ne poznamo. Prenos parvovirusov lahko najbolje omejimo s strogimi ukrepi osebne higiene. Tako lahko otroci brez omejitev obiskujejo vrtec ali šolo. Nosečnici, ki je bila v tesnem stiku z bolnikom (obraz na obraz) v zadnjih treh tednih pred pojavom bolezni pri tem bolniku, se svetuje posvet z ginekologom.

 

Na nagradno igro se prijavite TUKAJ.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.