Redno uživanje marihuane povzroča psihoze

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
O tem imamo konkretne podatke, opozarjajo britanski znanstveniki. V Amsterdamu, kjer marihuana z visoko vsebnostjo THC-ja široko dostopna in jo mnogi uživajo dnevno, je bila verjetnost psihotičnih epizod devetkrat večja.
Oglej si celoten članek

Redno uživanje marihuane povzroča psihotične motnje, kažejo rezultati najnovejše študije. Čim več kanabisa človek uživa in čim bolj močen je, tem večje je tveganje, dodajajo britanski raziskovalci, ki opozarjajo tudi pred novimi, čedalje močnejšimi vrstami marihuane.

Pri ljudeh, ki marihuano uživajo dnevno, obstaja trikrat večja verjetnost za razvoj psihotične motnje kot pri ljudeh, ki tega nikoli niso počeli. Učinki marihuane na porabnika so odvisni od količine oziroma moči vsebovanega THC - tisto z več kot desetimi odstotki te psihoaktivene snovi so povezali s petkrat večjim tveganjem.

Študijo so raziskovalci Kraljeve univerze v Londonu izvedli v enajstih lokacijah v Evropi - tudi v Amsterdamu, Londonu in Parizu - in v brazilskem mestu. V teh dneh so jo objavili v prestižni reviji The Lancet Psychiatry.

V obdobju petih let so analizirali podatke o več kot 1.200 ljudeh brez težav in jih primerjali z 900 bolniki, ki so že kazali znake psihoze. Ugotovljeno so, da so le te pogostejše med dnevnimi uživalci marihuane. Hkrati so ugotovili, da je v mestih, kjer je uporaba marihuane legalizirana, stopnja psihotičnih motenj glede na ostalo populacijo višja.

V Amsterdamu, kjer marihuana z visoko vsebnostjo THC široko dostopna ljudem in jo mnogi uživajo dnevno, je bila verjetnost psihotičnih epizod devetkrat večja. 

Prva takšna študija

Raziskovalci so poudarili, da je gre za prvo študijo o vplivu uporabe konoplje na stopnjo psihoze v široki populaciji. "Ker se pravni status konoplje zaradi upoštevanja zdravnilnih spreminja, je bistvenega pomena za javno zdravje tudi upoštevanje njenih morebitnih škodljivih učinkov," je dejala ena od avtoric razsikave Marta di Forti.

Uporabo konoplje je dekriminiralo že veliko držav. Trenutno je uporaba za medicinske namene zakonita v večini evropskih držav, v mnogih razpravljajo tudi o legalizaciji. 

Di Fortijeva meni, da bi se v Amsterdamu, v primeru, da marihuane z visoko vsebnostjo THC-ja ne bo več na voljo za prodajo, incidenčna stopnja psihoze ( na 100.000 prebivalcev) znižala s 37,7 na 19 odstotkov

Robin Murray, profesor in psihiater na Univerzi v Glasgowu, ki je prav tako sodeloval pri študiji, pa je ob tem dodal, da bi se morali politiki in uporabniki marihuane tega zavedati. "Pred petnajstimi leti nihče ni mislil, da bi marihuana lahko vplivala na povečanje tveganja za razvoj psihoze, danes pa imamo o njej zelo konkretne podatke," je še dejal Murray.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 12:38 25. Marec 2019.

    Ko razmišljaš s svojo glavo, postaneš nevaren za državo, ker se ne daš voditi in ustrahovati. Takšnih ljudi ne moreš …

  • 12:03 25. Marec 2019.

    Propaganda, lažne informacije,...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.