Sedemletnik oslepel zaradi igric

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Nizozemski strokovnjaki opozarjajo na nevarnosti, ki spremljajo prekomerno igranje igric.
Oglej si celoten članek

Razne konzole in druge naprave za video igrice prinašajo tako imenovan “Nintendonite”, opozarja nizozemska študija objavljena v British Medical Journal. Nintendonite so poimenovali skupek simptomov, ki spremljajo prekomerno igranje igric na igralnih konzolah. Mednje štejejo vnetja kit, ki se kažejo kot bolečine in otekline v zaprestjih, palcih in vratu. Poleg tega lahko igranje privede tudi do nepravilne drže ter težav z mokrenjem. Veliko otrok in mladistnikov, ki prekomerno igrajo igrice namreč zadržujejo urin in nočejo niti na toaleto. Poleg tega lahko nepretrgano večurno igranje privede tudi do epileptičnih napadov.

Polulali so se v hlače

V reviji konkretno navajajo primer trinajstletne punčke, ki je nepretrgano igrala igrice tri ure in kasneje doživela epileptični napad. Poročajo o primerih, ko so se ljudem zaradi neprekinjenega večurnega igranja močno vnela zapestja in tudi vrat. Predstavljajo tudi štiri primere dečkov, ki so se polulali v hlače kar med igranjem igrice. Prav tako so za zdravje lahko nevarne igrice, kot denimo Wii, kjer se dogajajo tudi nesreče. V raziskavi konkretno opisujejo primer sedemletnega dečka, ki je med igro oslepel, saj ga je med igro športa na Wii nekdo udaril v oko. Opisujejo primere poškodb Ahilove tetive in pogačice ter srčne napade.

Znanstveniki v raziskavi zato staršem svetujejo, naj nadzirajo otroke med igro. Naj jim ne dovolijo nepretrganega večurnega igranja igric. Če pa med igro začutite kakršnokoli bolečino v palcu, zapestju, vratu, nemudoma prenehajte z igro, saj se v nasprotnem primeru lahko pojavi hudi vnetje.   

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.