Sladkor kot alergen za astmo?

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Vnos sladkorja med nosečnostjo je povezan s tveganjem za astmo pri otroku.
Oglej si celoten članek

Pri otrocih, katerih matere v nosečnosti zaužijejo veliko sladkorja, obstaja večja verjetnost za razvoj alergij in alergijske astme, je pokazala najnovejša britanska študija. 

Znano je, da alergijsko obliko astme povzročajo določeni alergeni, raziskava pa dokazuje, da so to lahko tudi prosti sladkorji, ki jih sicer v izobilju, največ seveda v predelani hrani in gaziranih pijačah.

Preberite še: Astma pri otroku: Število obolelih samo še narašča

Strokovnjaki sedaj ugotavljajo, da lahko sladkorji v otrokovih pljučih, ki se šele razvijajo, povzročijo vnetni odziv.  

Študija Univerze v Bristolu je analizirala podatke 8 956 otrok, starih od 7 do 9 let, navaja evropska publikacija za respiratorne bolezni "European Respiratory Journal".

Strokovnjaki opozarjajo, da bi morale nosečnice še kako upoštevati prehranske smernice, s katerimi jim stokovnjaki svetujejo pestro, vendar zmerno prehranjevanje, z rednim spremljanjem telesne teže.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.