Slovenci: kako pogosto jemo ribe

Foto: Profimedia ribe žar
Ste vedeli, da pomagajo ribe ohranjati vitalnost naših možganov?
Oglej si celoten članek

"Slaba tretjina prebivalcev Slovenije uživa ribe enkrat do trikrat na teden ali pogosteje, medtem ko jih 8,8 odstotkov rib ne uživa nikoli," pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje NIJZ. Uživanje rib enkrat do trikrat na teden ali pogosteje je bolj razširjeno med moškimi (30,7 odstotkov) kot med ženskami (27,6 odstotkov) in v mestnem okolju (33,3 odstotkov) v primerjavi z vaškim (24,8 odstotkov).

Prav tako je redno uživanje rib bolj pogosto v najvišjem samoocenjenem družbenem sloju (36,7 odstotkov) v primerjavi z najnižjim (23,9 odstotkov).

Zakaj ribe

"Ribe vsebujejo koristne snovi, ki pomagajo ohranjati vitalnost naših možganov. V ameriški raziskavi so ugotavljali, kako na možgane vpliva uživanje rib nekajkrat tedensko in ali je možnost, da prehrana bogata z ribami zmanjša tveganje, da v starosti zbolimo za Alzheimerjevo boleznijo," pojasnjujejo na Inštitutu za nutricionistiko - Nutrisu.

Na splošno so ribe, predvsem modre, po njihovih navedbah bogat vir omega-3 maščobnih kislin, predvsem dokozaheksanojske kisline, ki je sestavna komponenta nevronov: "Uživanje rib deluje pozitivno na nevrone tako, da jih podaljša in izboljša njihovo delovanje ter jih s tem ojača."

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so pripravili tudi koristno infografiko spodaj. 

Foto: NIJZ NIJZ-ribe v prehrani

anja.scuka@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.