Slovenski zdravniki o virusu, ki napada otroke

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Infektologinja Mojca Matičič je spregovorila o bolezni neznanega izvora, ki so jo v Evropi potrdili pri otrocih.
Oglej si celoten članek

V Sloveniji doslej še nismo potrdili hepatitisa neznanega izvora, so pa o pojavu več primerov po svetu slovenski pediatri in infektologi obveščeni, je v izjavi za medije pojasnila infektologinja Mojca Matičič. V Evropi so doslej potrdili več kot 80 primerov hepatitisa, devet pa tudi v Združenih državah Amerike.

Okužba je doslej večinoma prizadela otroke, mlajše od desetih let, simptomi pa so zlatenica, driska, bruhanje in bolečine v trebuhu. V večini primerov otroci niso imeli vročine, vendar so bili nekateri primeri v Združenem kraljestvu tako hudi, da so morali bolnike premestiti na specializirane otroške enote za bolezni prebavil. Šestim otrokom so morali presaditi jetra, so v torek sporočili iz Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC).

Pri otrocih niso odkrili znanih virusov hepatitisa od A do E, zato britanski zdravstveni organi preučujejo povezavo z običajnimi virusi ali drugimi možnimi vzroki, kot so covid-19, okužbe ali okoljski dejavniki.

Zdravje Pri otrocih odkrili resno bolezen, izvora ne poznajo

Infektologinja Matičič je pojasnila, da kakršnakoli povezave med posameznimi otroci s primeri hepatitisa niso našli. Otroci tako denimo niso potovali na ista območja v enakem časovnem obdobju. Ob tem je poudarila, da nihče od otrok ni bil cepljen proti covidu-19.

Ker povzročitelj hepatitisa še ni znan, vsem svetuje upoštevanje splošnih priporočil za varovanje pred nalezljivimi boleznimi. Med njimi je naštela umivanje rok, higieno kašlja in vzdrževanje razdalje do oseb z okužbo dihal.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 19:44 20. April 2022.

    A bejžte, da ni krivo pecivo?

  • 18:21 20. April 2022.

    Vedno več bo takih 'nenavadnih izbruhov'. Stvar pa je zelo preprosta - kar so resni znanstveniki napovedovali že od samih …

  • 17:40 20. April 2022.

    In kam so odšli vsi Janševi "strokovnjaki" ,ki so nas 2 leti prepričevali o svojem poslanstvu ? Na Mauritius ?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.