Slovenski znanstveniki razbili mit o mleku

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Uspeh slovenskih znanstvenikov. S svojo študijo so ovrgli nekatere dvome na račun mleka.
Oglej si celoten članek

Raziskovalci Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani so dokazali, da uživanje kravjega mleka, ki vsebuje naravni estrogen, nima negativnih učinkov za zdravje, so sporočili iz ameriškega združenja, ki skrbi za razvoj mlečnih industrij - American Dairy Science Association. S tem so ovrgli nekatere dvome na račun mleka.

Vsebnost estrogena v hrani je znana kot negativna za zdravje človeka. V študiji so slovenski raziskovalci skušali raziskati, kakšen vpliv imajo različne količine estrogena na raven hormona v krvi odrasle miši. Namen študije je bil oceniti, ali uživanje kravjega mleka z različnimi količinami estrogena vpliva na raven hormona v krvi in posledično na organe miši. Mišim so dajali večje koncentracije estrogena in izkazalo se je, da ta ni vplivala na zdravstveno stanje miši.

Spremembe so opazili le pri 1000-krat povečani koncentraciji estrogena, takšna doza pa je v naravnem kravjem mleku skorajda nemogoča.Vsebnost estrogena v kravjem mleku je povišana, ko je krava breja. Mleko krav v tretjem trimesečju brejosti lahko vsebuje tudi do 20-krat več estrogena kot pri tistih, ki niso breje.

"Rezultati naše raziskave pričajo, da estrogen v mleku ne škodi zdravju, tudi, če gre za mleko breje krave. Tudi pri 100-krat povečani koncentraciji estrogena nismo zaznali vpliva na zdravje miši. To nam pove, da je vsebnost hormona v mleku premajhna, da bi imela kakršenkoli biološki učinek na uživalce," je pojasnil predstojnik Centra za genomiko živali na fakulteti Gregor Majdič.

Rezultati študije so bili nedavno objavljeni tudi v ameriški strokovni reviji Journal of Dairy Science. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.