Smrt otroka, ki se je okužil v reki

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Primer so potrdili zdravstveni delavci.
Oglej si celoten članek

Otrok v Nebraski je umrl po okužbi z amebo Naegleria fowleri, ki je poznana po tem, da razjeda možgane, so potrdile tamkajšnje zdravstvene oblasti. 

Naegleria fowleri znana tudi kot zemeljska ameba je prostoživeč parazitski ameboidni protist iz rodu Naegleria, ki pri človeku povzroča primarni amebni meningoencefalitis oz. negleriozo.

Ditkreotica zdravstvenega okrožja Douglas Lindsay Huse je včeraj povedala, da je otrok 8. avgusta plaval v reki Elkhorn, nato pa pet dni kasneje zbolel za simptomi omenjene bolezni. Ameriški Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi še vedno preučuje primer, da bi nedvoumno potrdili, da je za dečkovo smrt odgovorna okužba z omenjeno amebo. 

Husova je povedala, da gre za izjemno redko vrsto infekcije, da pa vedno obstaja tveganje z okužbo, če se na območju ljudje izpostavljajo izvirom sladke vode. Dodala je, da je možno, da so bili tudi drugi ljudje, ki so plavali v isti reki izpotavljeni amebi, a da se z njo niso okužili. 

N. fowleri živi toplih sladkih vodah, kot so potoki, reke in jezera, v slanih in polslanih (brakičnih) vodah ter v bazenih. Pogosteje se pojavljajo v poletnih mesecih.
Primeri okužb so bili opisani v ZDA, Avstraliji, Srednji in Južni Ameriki, Združenem kraljestvu, Italiji, Novi Zelandiji pa tudi na Češkem.

Parazit povzroča primarni amebni meningoencefalitis oz. negleriozo. V človeški organizem pride z vodo ali onesnaženim zrakom do možganov preko nosne sluznice. Bolezen izbruhne navadno po dveh ali treh dneh, najkasneje v 7-15 dnevih, in se kaže kot glavobol, vročina, bolečo grlo in bruhanje. Smrt lahko nastopi že v nekaj dnevih (navadno po 4-6 dneh).

Tragedija Enoletni deček se je zadušil v vrtcu

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 18:21 20. Avgust 2022.

    Težko, zato pa so krvne preiskave za vse mogoče..

  • 22:22 19. Avgust 2022.

    Glavobol, vrocino, bolece grlo ima 90% bolezni, bruhanje pa 75% bolezni. Kako potem ves.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.