So lupine biocitrusov užitne?

Foto: Profimedia
Veliko dražji od ostalih...
Oglej si celoten članek

Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) smo zasledili zanimivo vprašanje na temo bio živil, ekološko pridelanih izdelkov, ki so po številnih raziskavah boljši od konvencionalno pridelanih živil. V tem primeru je potrošnika zanimalo, ali so lupine citrusov, ki so naprodaj kot bio, užitne, ali velja upoštevati splošno navodilo v trgovini, da lupine citrusov niso užitne: "Menim, da kupci od biocitrusov, ki so znatno dražji od navadnih, pričakujejo, da jim zaradi naravne pridelave tudi njihove lupine ne bi smele škoditi. Ali to drži?," se glasi vprašanje.

Lupina užitna, vendar...

"Ekološko pridelanih citrusov in tudi drugega sadja med skladiščenjem ne smejo konzervirati/obdelovati s fungicidi, zato je lupina užitna. Paziti pa je treba, da niso v stiku s konvencionalnimi citrusi, ker se lahko na ta način kontaminirajo s kemikalijami," pojasnjuje  Marjana Peterman, ZPS, ki ob tem opozarja,  treba tako kot vsako sadje tudi ekološke citruse pred uporabo dobro oprati, najbolje s toplo vodo.

Slovenska inovacija Iz citrusov bodo izdelovali plastenke

Zakaj so ta živila bolj zdrava?

"Možno je, da so ekološka živila pod vplivom pesticidov, vendar je povprečna okužba ekoloških živil 200-krat manjša kot pri konvencionalnih živilih," dodajajo na Inštututu za nutricionistiko. Če so ta živila manj okužena, pa po vsebnosti vitaminov in med ekološkimi in konvencionalnimi živili ni večje razlik, opozarjajo. "Sicer po zakonodaji ekološka živila ne smejo vsebovati gensko spremenjenih organizmov, umetnih arom in barvil in so zato s tega vidika bolj zdrava," 

Prednosti uživanja ekoloških živil

Ekološki kmetje skrbijo za večjo pestrost rastlinskih in živalskih vrst. Ekološko kmetijstvo si prizadeva pridelovati tudi visokokakovostna živila, ki odražajo raznolike kulinarične želje sodobnega porabnika. Poleg tega ohranja naravne vire, kot so tla in voda in nas spodbuja k odgovornemu ravnanju z elektriko in drugimi viri.

Strogo preverjanje

 Proizvodnja in prodaja ekoloških živil z oznakami in znaki na trgu EU sledi strogemu postopku certifikacije, ki je obvezen za vse. Pri ekoloških pridelovalcih in predelovalcih potekajo kontrolni pregledi enkrat letno in če nosilci dejavnosti ne izpolnjujejo vseh zahtev, se jim certifikat odvzame.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.