Šolska torba: Kakšno naj kupimo otroku?

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Ne glede na znamko, bo pretežka torba poškodovala otrokovo hrbtenico.
Oglej si celoten članek

Svetovna zdravstvena organizacija priporoča, naj šolska torba ne tehta več kot 10 odstotkov otrokove telesne teže. "Če otrok, ki tehta 30 kilogramov, nosi torbo, ki je težja od treh kilogramov, pomeni, da je torba, ki jo nosi, pretežka," pravijo pri pri društvu Indijanez, kjer vsako leto s tehtanjem šolskih torb v okviru projekta Naj torba ne bo borba opozarjajo, da so le te pretežke. 

Povprečna teža šolske torbe po podatkih društva znaša 5,38 kilogramov, otroci pa v povprečju nosijo torbe, ki predstavljajo kar 14,44 odstotkov njihove telesne teže, kar je občutno preveč. Zato vsa leta opozarjajo šolsko ministrstvo, naj zmanjša število učbenikov in delovnih zvezkov, saj v šolskih torbah večinoma niso našli nepotrebnih stvari. 

Enkrat na teden preverite vsebino v torbi

Starše spodbujajo k nakupu lahkih šolskih torb ter pomoči pri pripravi torb v skladu z urnikom. Svetujejo, naj enkrat tedensko skupaj z otroki pregledajo vsebino šolske torbe in odstranijo vse nepotrebne stvari. 

Foto: Profimedia Šolska torba

Specialistka fizikalne in rehabilitacijske medicine dr. Ivica Flis Smaka v prispevku Šolska torba: Kakšna naj bo? navaja, da so zadnje študije pokazale, da "napačna" šolska torba zviša tveganje za skoliozo do 50 odstotkov, za obolenja hrbtenice pa do 75 odstotkov, dodatno pa povzroča tudi različne spremembe na vratnem segmentu hrbtenice in ramenih. 

Standardne torbe za nižje razrede

Za šolarje v nižjih razredih osnovne šole ob izbiri skoraj standardnih velikosti torb svetuje, naj ne kupimo prevelike torbe. "Torb ne kupujmo za več let, ne varčujmo z denarjem na tak način, saj se prevelika torba ne nalega pravilno na otrokov hrbet, pritiska na rat in visi čez medenico," šiše dr. Flis Smakova. "Naramnice in pas na bodo primerni za otrokovo višino in obseg - naj ne bodo predolge."

Otroci v nižjih razredih praviloma v šoli puščajo učbenike, delovne zvezke in zvezke, ki jih doma ne potrebujejo, ko so večji, pa morajo nositi vse težjo vsebino. "Nahrbtnik na kolesih je zato najboljša izbira," svetuje Flis Smakova. "Na ta način otrok enostavno prevaža vse knjige, zvezke in delovne zvezke ter ostale šolske potrebščine v ledvenem predelu."

Za koga je primerna torba na kolescih?

Ortopedi sicer opozarjajo na naravno zvito držo pri vlečenju torbe na kolesih, prav tako je takšna torba primerna le za lepe asfaltne šolske poti in ne preveč razgiban teren, če nam družinski proračun ne dovoljuje, da bi na vsakih nekaj mesecev zaradi polomljenih kolesc kupili novo šolsko torbo. 

Foto: Profimedia Šolska torba

Prav tako torbe na kolescih ni mogoče voziti v slabih vremenskih pogojih, kot je sneg - takrat torba na kolesih pomeni dodatno težo na otrokovem hrbtu v primerjavi z navadnimi nahrbtniki. Preverite tudi, kako so postavljena kolesca - nekatere torbe na kolesih so za nošnjo na hrbtu bolj primerne kot druge, ki so namenjene izključno vožnji na tleh.

Ne pozabite na odsevnike

Seveda je pri nakupu šolske torbe pomembno tudi, da je otroku všečna - ker je verjetno ne boste kupovali le za eno leto, ne pozabite, da se otroci skoraj čez noč spremenijo v najstnika in jim bodo torbe z motivi iz risank postale "preotročje". 

Torba naj bo nepremočljiva, za večjo varnost otroka v mraku ali megli pa je pomembno tudi, da so na torbi mačje oči oziroma odsevni trakovi, ki ne zbledijo. Ker se bo tekom šolskega leta v njej poleg šolskih potrebščin nabralo veliko drugih stvari, od ostankov šoljenja, polomljenih barvic in morda ostankov malic, je dobro, da je torba pralna in se čim lažje očisti s toplo vodo. Otroci imajo radi, da ima torba več prekatov in žepkov, v katere lahko pospravijo malico, pijačo in copate. 

 

dezurni@zurnal24.si

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.