Spet novi predpisi. Kako je zdaj s karantenami?

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Od danes v veljavi novosti v zvezi s karantenami. Ne drži, da učenci in dijaki v nobenem primeru ne gredo več v karanteno.
Oglej si celoten članek

Koliko dni traja karantena?

Karantena traja sedem dni od visoko tvegane stika z okuženim s koronavirusom. Za osebe, ki so bile v karanteno napotene pred 10. januarjem, karantena traja deset dni. Tudi osebe, ki so od danes naprej izjema, pa jim je že bila odrejena karantena, ostajajo v karanteni do njenega izteka.

Komu ni treba v karanteno?

Trem skupinam oseb:

- tistim, ki so prejele poživitveni odmerek,

- tistim, ki so covid-19 preboleli in bili polno cepljeni (en odmerek cepiva janssen ali dva odmerka drugih cepiv) ne glede na časovne razmike med boleznijo in cepljenjem ter ne glede na to, ali so bili najprej cepljeni in so potem zboleli ali pa so najprej zboleli in bili nato cepljeni in

- tistim, ki so pred manj kot 45 dnevi imeli pozitiven PCR test.

Od danes so dodane še nekatere nove izjeme.

Ali niso bile dodane še izjeme za šolstvo in zdravstvo?

Da, od danes v karanteno ne bo treba tudi zaposlenim v dejavnosti zdravstva, socialnega varstva ali vzgoje in izobraževanja ter tudi osebam, ki v teh dejavnostih delo opravljajo na drugi pravni podlagi ter učencem, dijakom, študentom ter otrokom, ki hodijo v vrtec.

Zakaj so se odločili za te izjeme?

Predvsem zaradi velikega števila karanten, ki v zdravstvu ter šolstvu in domovih za starejše že ogrožajo delovne procese. Kot je pojasnil predstojnik centra za nealezljive bolezni na NIJZ Mario Fafangel je tudi to, da v službi ni zdravnika, tveganje za zdravje pacientov. Pri šolah pa je pojasnil, da so zaradi rednega samotestiranja, nošnje mask, ohranjanja mehurčkov in obveznega prezračevanja nadzorovano okolje.

Ali obstajajo kakšni pogoji, pod katerimi zaposlenim v zdravstvu, socialnem varstvu in šolstvu ne bo treba v karanteno?

O tveganem stiku morajo takoj obvestiti delodajalca, se sedem dni od visoko tveganega stika z okuženim vsaj dan testirati ali samotestirati na delovnem mestu ter na delovnem mestu uporabljati FFP2 masko. Če sodijo v eno od treh kategorij oseb, ki jim že doslej ni bilo treba v karanteno, ti ukrepi niso potrebni.

Ali učenci in dijaki v nobenem primeru ne bodo šli v karanteno?

Izjema od karantene velja le v primeru, če do visoko tveganega stika z okuženim pride v šoli. Če je bil ta stik doma ali kje drugje, se otroku odredi karantena. Prav tako bo šel razred v karanteno, če bo v 14 dneh okužba potrjena pri 30 odstotkih učencev, dijakov ali študentov. V odloku sicer teh 14 dni ni zapisanih, je pa tako na novinarski konferenci pojasnil minister za zdravje.

Torej po odkriti okužbi v razredu ne bodo storili nič?

Ne drži, okuženi gre v izolacijo, drugi učenci pa se bodo morali sedem dni po stiku z njim vsak dan samotestirati.

Kaj pa v vrtcih, tam velja izjema in ali se bodo morali testirati?

Izjema od karantene velja tudi v primeru, ko do visoko tveganega stika pride v vrtcu. Vrtčevskim otrokom se tudi v tem primeru ni treba samotestirati, v karanteno pa bodo šli, če bo v posameznem oddelku okužba potrjena pri več kot 30 odstotkih otrok.

Ali izjema velja tudi za izredne študente?

Uradno izjema velja za učenca, dijaka, študenta ali udeleženca izobraževanja odraslih v programih, v katerih se pridobi javno veljavna izobrazba.

Kdo mora v karanteno?

Vsi, ki so bili v visoko tveganem tesnem stiku z okuženim in ne spadajo med izjeme.

Kdo me obvesti o tem, da sem bil v tveganem stiku?

Lahko vas pokličejo z NIJZ, kar je trenutno zaradi velikega števila okužb manj verjetno. Druga možnost je, da dobite obvestilo prek aplikacije OstaniZdrav, tretja pa, da vas obvesti okužena oseba sama. O okužbah v šolah in vrtcih obveščajo tudi učitelji in ravnatelji.

Kaj je tvegan stik?

Za visoko tvegan stik gre v naslednjih primerih:

- osebe, ki bivajo v skupnem gospodinjstvu z bolnikom s covid-19,

- zadrževanje z bolnikom s covid-19 na razdalji manj kot 2 metra več kot 15 minut,

- drug fizični stik ali stik z izločki bolnika (rokovanje, objemanje, uporaba skupnih predmetov),

- bivanje z bolnikom s covid-19 v zaprtem prostoru več kot 15 minut (skupno gospodinjstvo, pisarna, čakalnica v zdravstveni ustanovi, skupna malica, druženje pri isti mizi...),

- potovanje v istem prevoznem sredstvu z bolnikom s covid-19 na razdalji manj kot 2 metra.

Kaj naj storim, če moram v karanteno?

O tem obvestite delodajalca, ki bo odločil, ali lahko delate od doma. Če ne, vam pripada nadomestilo v višini 80 odstotkov plače, ki ne sme biti manjše od minimalne plače in ga delodajalcu povrne država. Na spletni stran euprave izpolnite izjavo o napotitvi v karanteno na domu, ki je dokazilo o odrejeni karanteni.

Kaj naj storim, če mora otrok, ki potrebuje varstvo, v karanteno?

O tem obvestite delodajalca. Na spletni stran euprave za otroka izpolnite obrazec o napotitvi v karanteno, ki je dokazilo o višji sili. Za čas odsotnosti zaradi višje sile (varstvo otroka do 5. razreda zaradi karantene) vam pripada nadomestilo v višini 80 odstotkov plače, ki ne sme biti manjše od minimalne plače. To nadomestilo delodajalcu povrne država.

Kaj naj storim, če sem na PCR testu pozitiven?

O tem obvestite delodajalca in svojega zdravnika, ki vam bo odredil izolacijo. Obvestite tudi vse osebe, s katerimi ste bili v stiku, saj morajo v karanteno.

Koliko časa traja samoizolacija?

Deset dni od začetka bolezni (prvih simptomov) ali deset dni od pozitivnega testa, čej je oseba brez simptomov. Izolacija se zaključi po 10 dneh, če je bila oseba zadnjih 48 ur brez vročine in je minilo 48 ur od začetka umirjanja simptomov ter znakov bolezni. V primeru, da bolezen oziroma povišana temperatura trajata dlje, se izolacija podaljša, dokler ne mine 48 ur od normalizacije telesne temperature in začetka umirjanja simptomov ter znakov bolezni.

Govori se sicer, dan naj bi se tudi čas izolacije skrajšal.

Na hitrem testu sem bil pozitiven, kaj naj storim? Samotestiral sem se in sem pozitiven, kaj naj storim?

Omejite vse stike in se prijavite na PCR testiranje.

janez.zalaznik@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 07:43 19. Januar 2022.

    Butnglavci ,prej smo brali zgodbe o njih,zdaj imamo pa v živo

  • 07:28 19. Januar 2022.

    Dajte Butalci, vzemite si kolektivni dopust in naj vas Janez pelje na izlet na Antarktiko pa tam zajebavajte pingvine, nas …

  • 07:28 19. Januar 2022.

    Res smo butale. Vsi odloki nimajo ne repa ne glave!!!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.