Spolna naklonjenost vpliva na barvo las

Foto: Profimedia
Zakaj so ženski lasje občutno svetlejši od moških?
Oglej si celoten članek

Obstaja dvakrat večja verjetnost, da bodo ženske evropskega porekla naravne blondinke in ne moški, je pokazala zadnja obsežna študija v kateri je sodelovalo okoli 300 tisoč ljudi.

Zanimiva skrivnost

Avtorji študije, objavljene v reviji Nature Genetics sicer niso povsem prepričani, zakaj je temu tako, kot navaja BBC je ugotovitev zanje še vedno "zanimiva skrivnost."  Znanstveniki so še ugotovili, da je trikrat večja verjetnost, da bodo moški evropskih korenin imeli črne lase in ne ženske. 

Po besedah enega od vodij raziskave Timothyja Spectorja z londonske univerze Royal College, takšnih rezultatov niso pričakovali: "Sprva smo mislili, da gre za odstopanja, potem pa smo to ugotovili za vsako podskupini populacije, ki smo jo vzeli pod drobnogled, kar nas je zelo zmedlo,"  je dejal. Študija je objavljena v znanstveni reviji Nature Genetics.

Magazin Kaj o ženski pove barva njenih las

Za spoznanje, zakaj je to tako, bo po besedah znanstvenikov treba izvesti nove raziskave, profesor Spector pa dodaja, da zadnja študija dodatno dokazuje, kako kulturna ali spolna naklonjenost vpliva na naše gene.

"Mislimo, da ima to nekaj opraviti z dejstvom, da ženske bolj privlačijo temnejši moški in obratno. Ob tem je treba povedati, da ne gre za različne gene, gre za to, da se ti geni različno izražajo. Iz neznanega razloga "svetlolasi" geni prisotni ob rojstvu, pri ženskah ostanejo za vedno, pri moških pa izginejo,"  je dejal.

Magazin Pozabite na blond! Letos je v trendu ta barva las!

Epigenetika

Spremembe izražanja genov sicer preučuje Epigenetika, področje molekularne biologije, ki raziskuje spremembe v izražanju genov organizma, ki niso povezane s spremembami v zaporedju DNK. Predstavlja spoznanje, da lahko na izražanje genov vplivajo tudi dejavniki okolja, ne da bi se pri tem moral spremeniti zapis DNK.

Foto: Profimedia Po navedbah znanstvenikov torej pomeni, da dejansko obstaja biološka povezava med barvo las in spolom, kar je posledica evolucije: "Najverjetneje so vzroki evolucijski, saj je bolj verjetno, da bodo imele blondinke večje uspehe pri moških in temnolasi moški z ženskami,"  je dodal Britanec.

Sicer so znanstveniki iz sedmih držav odkrili  kar 111 novih genov, ki vplivajo na barvo las. Skupaj je tako znanih že 124 takšnih genomov, dodaja nemška agencija DPA. Genski zapis sicer ni enak za vse barve, rdeča barva ima na primer prav poseben zapis. Drugi faktorji, kot sta okolje ali starost, pa določajo manjši odstotek končne barve. .

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.