Spremeni tiktakanje biološke ure

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nova raziskava povezana s kofeinom in našo biološko uro ...
Oglej si celoten članek

Kava ni le stimulant. Zaradi nje ne spimo tudi zato, ker upočasni našo biološko uro, ugotavlja raziskava objavljena v reviji Science Translation Medicine. 

Dvojni espresso, ki ga spijemo tri ure pred spanjem, poskrbi, da se melatonin aktivira s štiridesetminutnim zaostankom. To pa je krivo, da zvečer težje zasplimo.

Poskusi na gojenih celicah 

Strokovnjaki z Medical Research Council’s Laboratoty of Molecular Biology v Cambridgeu so delali poskuse na gojenih celicah. Te so izpostavili kofeinu in pokazali, kako ta snov spremeni tiktakanje kemijske ure v vsaki celici našega telesa.

Rezultate bi lahko uporabili pri zdravljenju določenih motenj spanca. Strokovnjaki menijo, da bi lahko pomagali predvsem tistim, ki se zbujajo prezgodaj. S pomočjo kofeina bi lahko vplivali na njihov spanec tako, da bi ga uravnali s preostalo populacijo. 

“Kofein bi lahko uporabili tudi pri potovanjih iz vzhoda na zahod. Če bi ga vzeli ob pravem času, bi lahko pomagal premagati jet lag,” pravi eden od avtorjev raziskave John O’Neill. Pogosto namreč mislimo, da smo sužnji naše biloške ure, “kar ni res”.

anja.scuka@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.