Ste tudi vi med tistimi, ki jo ignorirajo?

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Koleraba je odlična zimska zelenjava, ki bo popestrila vaš zdrav jedilnik.
Oglej si celoten članek

Prav pozimi je na trgovskih policah pogosta tudi sveža koleraba. Ste tudi vi med tistimi, ki gredo le mimo in je nikoli ne kupijo? Naj se to spremeni.

Surova koleraba je namreč zelo zdravo živilo, spade tudi med živila z največ vitamina C. Zelena paprika, ki velja za živilo z največ vitamina C, ima v sto gramih tudi 183 miligramov C vitamina. Koleraba z 62 miligrami prehiti celo zelje z 42 miligrami, pomarančo z 59 miligrami ali ananas z 48 miligrami.

Vsebuje tudi veliko kalcija, magnezija, kalija, natrija in vitamin A. Je polna antioksidantov, upočasnjuje staranje, zmanjša tveganje za degenerativne bolezni, izboljša prebavo, pomaga pri delovanju ledvic in mehurja ter poskrbi za manj slabega holesterola v krvi.

Kuhana ali surova

Je idealna za hujšnje, saj ima nizko energijsko vrednost, pripravimo pa jo lahko na številne načine. Iz kolerabe naredimo juho, pire, pito ali zelenjavno prilogo. Če jo narežemo na kocke v velikosti enega centimetra, jo kuhamo v slani vodi okoli 25 minut. Kot pire bo najboljša zmešana s krompirjem.

Lahko jo uživamo surovo, kot naribano jo dodamo solati, narezano na palčke pa ponudimo kot zdrav prigrizek.

Rumena koleraba

Znanstveniki so prepričani, da rumena koleraba prav tako kot druge kapusnice vsebuje kemične spojine, ki naj bi preprečevale nekatere vrste raka. Najpodrobneje preučujejo indole in izotriocianate. Prvi spodbujajo delovanje encimov, ki zmanjšujejo učinke estrogena, ki spodbuja nastanek raka na dojki, izotiocianati pa naj bi sprožili nastajanje encimov, ki varujejo DNK pred poškodbami rakotvornih snovi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.