Ste vedeli? Zato se uživanju stebel raje izognimo

Foto: Profimedia
Plevel, ki se ga razveselimo, ponekod ga tudi gojijo.
Oglej si celoten članek

Regrat je v naravni medicini prisoten že stoletja, čeprav nas njegovi zdravilni učinki še vedno presenetijo.  Poleg tega pa je izvrstna hrana, če želite izgubiti odvečne kilograme. Visoka vsebnost vlaknin nam namreč daje tudi občutek sitosti, zaradi česar je to odlična hrana, če želite zmanjšati vnos kalorij in izgubiti odvečne kilograme. Pomaga pa tudi pri stabilizaciji ravni krvnega sladkorja, zato ga strokovnjaki svetujejo diabetikom.

Zdravje Zelo primeren, če želite shujšati

V kulinariki uporabljamo regratove liste in cvetove, korenine so primerne za čaj. Čaj iz regratove korenine se uporablja za različne namene, v farmaciji ga uporabljajo za zdravljenje slabšega delovanja žolčnika in jeter, uporablja se ga pri zlatenici, ob žolčnih kamnih in jetrnih boleznih, tudi za izboljšanje prebave in spodbujanje apetita. Sicer pa je dokazano, da deluje kot diuretik, mnogim pomaga pri težavah z zastajanjem vode v telesu, deluje tudi proticelulitno, regratovi pripravki pa znižujejo celo raven sladkorja v krvi.

Ne uživajte cvetnih stebel

"Uživanju cvetnih stebel se raje izognimo, saj le-ta vsebujejo večje količine grenkega glikozida taraksacina, ki v večjih odmerkih povzroča slabost, drisko in bruhanje," opozarjajo na nacionalnem portalu o hrani in prehrani - prehrana.si.

Veliko vitaminov

Najpogosteje nabiramo mlade liste, ki so še kako primerni za solate. Mnogi jih skuhajo kot juho ali kot prilogo v pari: "Za kuhanje so primerni tudi nekoliko starejši listi, ki postanejo trši in zato manj primerni za solate. Listi vsebujejo izjemno visoke količine vitamina K ter predstopnje vitamina A, pa tudi visok delež vitaminov C, B2 in B6. Od mineralov so v regratu v največjih količinah zastopani kalcij, železo in mangan", dodajajo naši strokovnjaki. 

Zdravje Zdrava regratova juha

Cvetove nabiramo od sredine aprila pa do konca cvetenja. Uporabljajo se predvsem za izdelavo regratovega vina in regratovega sirupa, mlade cvetne poganjke pa lahko vlagamo podobno kot kapre.

Za pospeševanje prebave

Listi in korenine regrata se že tradicionalno uporabljajo predvsem kot diuretik in sredstvo za pospeševanje prebave. Pospešuje namreč izločanje urina, zaradi vsebovanih grenčin pa pospešuje delovanje jeter in žolčnika, kar pomeni, da blagodejno vpliva na prebavne težave. Uporablja se tudi ob izgubi teka. Zaradi visoke vsebnosti inulina ga priporočajo sladkornim bolnikom. Najpogosteje se uporablja poparek, ki ga pripravimo tako, da eno žličko posušene rastline (listi, korenina, ali oboje) prelijemo s skodelico vrele vode.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 11:24 5. April 2018.

    Ne da je slika zavajujoča, ampak avtor članka ne ve kaj so regratovi stebli ... joj..joj

  • 11:04 5. April 2018.

    Slika je zavajujoča. Ali gre za cvetne steble ali pa kot je na sliki za peclje listov.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.