Ste vedeli, zakaj so kirurška oblačila zelene ali modre barve?

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Vse se je spremenilo v začetku dvajsetega stoletja.
Oglej si celoten članek

Če je nekoč medicinsko osebje v operacijskih dvoranah v znak sterilnosti in čistoče uporabljalo povsem bela oblačila, se je v začetku dvajsetega leta to spremenilo. Po pisanju spletnega portala Livescience zaradi "nekega vplivnega kirurga, prepričanega, da je zelena barva ugodnejša očem," kar je seveda še kako pomembno. 

Prvi razlog je v tem, da se zelena in modra veliko bolj dopolnjujeta z rdečo, ki je seveda barva krvi in nanjo je operacijski dvorani v glavnem fokusiran kirurgov pogled.

Kombinacija rdeče in zelene barve ugodnejša

Po daljšem in neprekinjenem gledanju v rdečo ali rožnato, možgani ščasoma postanjejo neodzivni na spreminjanje tona teh barv. Pogled na zeleno pomaga ohraniti to občutljivost na rdečo, pojasnjuje psiholog John Werner z Univerze vKaliforniji.

Ko po dolgem gledanju v rdečo barvo pogledamo vstran, se v očeh, še posebej, če pogledamo v belo, pojavi močan odsev. Zgodi se podobno, kot če bi se na močnem soncu naenkrat zazrli v beli sneg ali ko nekdo v vas uperi bliskavico fotoaparata. Pogled je zamegljen, pojavijo se črni madeži, kar je seveda še kako pomembno za operacijsko ekipo, osredotočeno na poškodbo v telesu.

Če kirurg pred seboj zagleda modro ali zeleno obleko in posteljnjino, te lise takoj izginejo in ne preusmerijo pozornosti, kot v primeru bele barve. Kot pišejo na portalu, takšna kirurška oblačila pravzaprav rešujejo življenja. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.