Število žrtev novega virusa narašča

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Na območju province Hubei, ki predstavlja žarišče izbruha novega koronavirusa, oblasti nadaljujejo z izolacijo mest. Narašča tudi število smrtnih žrtev.
Oglej si celoten članek

Na območju province Hubei, ki predstavlja žarišče izbruha novega koronavirusa in šteje prek 20 milijonov prebivalcev, omejitve potovanj sedaj veljajo v skupno desetih mestih na območju. Okužbo z virusom so doslej potrdili pri 830 ljudi, 26 jih je umrlo, od tega dva izven province Hubei.

V četrtek so na Kitajskem potrdili prvi smrtni primer zaradi okužbe izven Hubeija - umrl je moški v provinci Hebei. Danes pa so potrdili še drugi tovrstni primer, in sicer v severovzhodni provinci Heilongjiang, ki meji na Rusijo in je okoli 2000 kilometrov oddaljena od Wuhana.

Omejitve prometa že v desetih mestih

Kitajska oblasti želijo širjenje virusa 2019-nCoV omejiti s prometno izolacijo mest na območju izbruha. Od četrtka, ko so stroge omejitve glede potovanj najprej uvedli v 11-milijonskem Wuhanu, so podobne ukrepe uvedli v že skupno desetih mestih.

Nazadnje so promet omejili v mestih Huangshi z 2,4 milijona prebivalcev, kjer so med drugim zaprli trajektni terminal in most prek reke Jangce, ter Qianjiang s približno milijonom prebivalcev.

Omejitve niso povsod enake, večini mest pa je skupna ustavitev javnega prevoza, vključno z letališči. Prebivalcem oblasti priporočajo, naj ne odhajajo nikamor, z območja po pisanju BBC poročajo tudi o zaporah cest.

Foto: Epa wuhan virus

Dogodke odpovedujejo tudi drugje

A omejitve z namenom širjenja niso omejena le na provinco Hubei. Oblasti so denimo v Pekingu in Hongkongu odpovedale tudi večje javne dogodke, vključno s tistimi, predvidenimi ob bližajočem lunarnem novem letu. Od sobote bo za obiskovalce zaprto tudi Prepovedano mesto, ki ga na dan obišče do 80.000 ljudi.

V Wuhanu medtem pospešeno gradijo novo bolnišnico s predvidenimi tisoč posteljami, v kateri naj bi zdravili vedno večje število obolelih. Poslopje naj bi bilo zgrajeno že v začetku februarja, poročanje časnika Changjiang Daily povzema BBC.

WHO Novi koronavirus ni grožnja svetovnemu javnemu zdravju

Sum na okužbo tudi v Veliki Britaniji

Vse več primerov okužb sicer zaznavajo tudi v drugih državah. Skupno so jih doslej zabeležili 13, največ - štiri - na Tajskem. Japonska in Južna Koreja sta potrdili po dva primera okužbe. Virus je poleg tega doslej dosegel še ZDA, Tajvan, Vietnam in Singapur. V več državah, vključno z Veliko Britanijo in Kanado, medtem še preverjajo sume na okužbo.

Marsikje tudi nadaljujejo s preverjanjem potnikov, ki prispejo iz Kitajske.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.