Superprenašalka okužila pet tisoč ljudi

Epidemiologi pred velikim izzivom: kako najti superprenašalce.
Oglej si celoten članek

Gorenjske občine še naprej izstopajo po število okužb, 31. oktobra so tam potrdili 1978 novih okužb, za primerjavo, 1. oktobra jih je bilo 89.
"Prvi odgovor za tako stanje je v bolezni sami, kar 85 odstotkov oseb preboleva bolezen zelo blago, milo, se ne počutijo slabo in hodijo okoli," pravi doc. dr. Irena Grmek Košnik, epidemiologinja iz območne enote NIJZ v Kranju.

Varčni Gorenjci so hodili na delo

Grmek Košnikova korono opisuje kot čudno bolezen, glede katere je še veliko neznank. Odgovornost za visok porast okužb na Gorenjskem pa pripisuje tudi delovnemu gorenjskemu karakterju ljudi. "Od 12 oktobra pa do prejšnjega tedna ni bilo urejenega nadomestila za osebe, ki so imele visokorizični kontakt. Posledično so varčni Gorenjci hodili na delo," razlaga epidemiologinja, ki meni, da je ravno ta dejavnik najbolj vplival na to, da je Gorenjska ta trenutek v najslabšem položaju.

Kolesar lahko širi virus do 20 metrov

"Tretji dejavnik so osebna druženja. Teh je bilo veliko, kot epidemiologinja anketiram ljudi, poznam zadeve, bili so rojstni dnevi, abrahami, skupinski športi, druženja pred bloki na dvoriščih," pravi Grmek Košnikova. "Tudi na prostem je možnost okužb, obstajajo članki, da kolesar lahko širi virus tudi do 20 metrov naokoli," poudarja. Skupinski športi so zelo tvegano dejanje, tudi, če potekajo zunaj, še dodaja. 

Potrebno je bilo popolno zaprtje države

Razmere na Gorenjskem se v zadnjih dneh bistveno izboljšujejo. "Potrebno je bilo popolno zaprtje, države. V literaturi je zapisano, da imajo posamezni ukrepi zelo majhen učinek, obratno, popolno zaprtje države je zelo velik ukrep, ki čez nekaj dni pokaže že svoje rezultate." 

Superprenašalci so spregledano dejstvo

Vodja strokovne skupine dr. Bojana Beović je nedavno povedala, da je možnost prenosa okužbe med partnerjema 10 do 40 odstotkov. Znani so primeri, ko zboli en družinski član, drugi pa se ne okužijo, čeprav živijo skupaj v majhnem gospodinjstvu.

Študija Covid-19: Toliko članov gospodinjstva lahko okuži en pozitivni

"Po zadnjih podatkih, ki jih je mogoče najti v literaturi, je spregledano ključno dejstvo: superprenašalstvo. Dogaja se namreč, da so v prenosu okužbe zelo pomembni superprenašalci in manj običajni ljudje," pravi Grmek Košnikova.
Gre za nov pogled na prenos okužbe. Znano je, da posamezniki ne prispevajo enako k prenosu okužbe, da so med njimi ljudje, ki virus veliko bolj širijo. "Opisani so primeri, da je v cerkvi s petjem okužena pevka okužila pet tisoč ljudi," razlaga epidemiologinja. Obratno se dogaja, da oboleli okuži le posamične ljudi. 

"Epidemiologija je pred velikim problemom"

Superprenašalec je lahko vsak od nas, kakšni so razlogi, da je nekdo superprenašalec, kakšne so značilnosti njegovega imunskega sistema, še ni znano. "Epidemiologija je pred velikim problemom, kako ugotoviti superprenašalstvo. Z današnjimi orodji težko, rabimo informacijsko tehnologijo, rabimo aplikacijo ostani zdrav, ki bi mogla postati obvezna," pravi epidemiologinja, ki napoveduje, da bomo superprenašalce lahko identificirali preko sledenja, ko bodo prihodnji teden uvedeni hitri antigenski testi.  

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 44

  • 21:45 2. November 2020.

    aplikacija je nesmiselna, ker nima se vedno 20% ljudi pametnega telefona.

  • 20:10 2. November 2020.

    Kje so dokazi? To je namensko ustvarjanje panike in iskanje krivde v ljudeh. Ravno danes ste sporočili, da tester niti …

  • 17:07 2. November 2020.

    Na delovni čas s polnim delovnim časom zaslužim več kot 25000 USD na mesec. Prejšnji mesec je moj ček na …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.