Svarila pred novo tabletko ekstazija

Foto: Profimedia Droge
"Pazljivo! Pojavila se je tabletka ekstazija, gre za rjav pharaoh z zelo visoko vsebnostjo MDMA, s 217 miligrami," opozarjajo na Združenju DrogArt.
Oglej si celoten članek

Pojasnjujejo, da se v zadnjem času pojavljajo tudi drugi ekstaziji z visoko vsebnostjo MDMA, ki predstavljajo višje tveganje za zaplete pri uporabi. 

Že pri količinah večjih od 120 miligramov se poveča možnost za zaplete zaradi zaužitja MDMA, kot so slabost, bruhanje, pojav krčev, nemirnost in paranoja, hujše motnje motorike, motnje zavesti, pregrevanje telesa in podobno. DrogArt

Foto: DrogArt Opozorilo: DrogArt Doza MDMA je po njihovih navedbah od 1 do 1,5 miligrama na kilogram telesne teže: "To pomeni, da je za osebo, ki na primer tehta 60 kilogramov, doza od 60 do 90 miligramov. 200 ali več miligramov za marsikoga pomeni vsaj dvakratno dozo, pri kateri se neželeni učinki močno povečajo."

Pri dozah višjih od 400 miligramov pa se izredno poveča možnost smrtnega predoziranja. DrogArt

Bodi previden

Na Združenju DrogArt so pripravili tudi nasvete, kako zmanjšati možnosti za zaplete:

  • Pred uporabo se zato vedno preveri kakšno tabletko imaš (https://www.drogart.org/droge/testi/ekstazi.html),
  • poskusi izvedeti čim več informacij o vsebnosti tabletke in učinkih (npr. pri osebah, ki poznajo to tabletko, preberi aktualna poročila uporabnikov in opozorila na internetu). Vendar bodi previden - enak izgled ne pomeni nujno enake vsebnosti.  
  • tabletko pred uporabo testiraj – več o tem na testi.drogart.org.
  • začni s četrtinko ali vsaj polovičko in počakaj dve uri, da vidiš kakšni so učinki.
  • če se odločiš redozirati, bodi previden. Tako vedno bolj obremenjuješ telo, poleg tega pa se večajo negativni učinki.
  • ne mešaj z drugimi drogami (vključno z alkoholom), saj to poveča možnost za zaplete in predoziranje.
  • pij dovolj tekočine (vendar ne več kot 0,5 litra na uro), privošči si dovolj počitka in svežega zraka.

Združenje DrogArt je zasebna neprofitno volonterska organizacija ustanovljena leta 1999 z glavnim namenom zmanjševanja škodljivih posledic drog in alkohola med mladimi. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 16:00 22. November 2018.

    Če so tolk pametni in žrejo te tablete, kar, pa še 2+1 naj vzamejo, za rezervo. Čim prej jih pobere …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.